Zloupotreba ličnih podataka korisnika koštala Facebook 37 milijardi dolara

Kompanija Facebook je izgubila oko 37 milijardi dolara nakon skandala sa curenjem ličnih podataka više od 50 miliona korisnika.

To je uplašilo investitore, pa je vrijednost akcija Facebooka pala za oko sedam odsto, prenose američki mediji.

Izvršni direktor i osnivač kompanije Mark Zuckerberg pretrpio je gubitak od četiri milijarde dolara.

Pad vrijednosti akcija uslijedio je pošto su američki zvaničnici pozvali na istragu zbog toga što su lični podaci 50 miliona ljudi sa Facebooka prikupljeni bez odobrenja i zloupotrebljeni.

U međuvremenu je suspendovan i Alexander Nix, šef kompanije Cambridge Analytica, koja se sumnjiči za krađu i zloupotrebu podataka Facebooka radi manipulacije u kampanji za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Upravni odbor kompanije suspendovao ga je nakon što je britanska televizija Channel 4 emitovala Nixovu izjavu u kojoj navodi da je Cambridge Analytica odigrala značajnu ulogu u obezbjeđivanju pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

Facebook je u utorak objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi raspolaže li Cambridge Analytica i dalje spornim podacima, koje je nabavila od kompanije Global Science Research.

Izvor: Agencije

Napiši komentar