Slovenačka vladavina prava: Sud poništio Cerarov referendum, premijer Cerar podnio ostavku

Foto: HINA/ STA/ Nebojsa Tejic/ ua

Slovenački premijer Miro Cerar objavio je sinoć da je odlučio da podnese ostavku, o čemu će danas izvijestiti predsjednika Slovenije Boruta Pahora.

“Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke”, rekao je nakon sjednice vlade.

Cerar je podnio ostavku nakon što je Vrhovni sud poništio rezultate referenduma iz septembra oko željezničkog projekta vrijednog milijardu evra, što je bio najveći investicioni program vlade.

“Danas se prelila kap, projekat pruge doživio je novi udarac”, rekao je Cerar, prenosi Delo. Dodao je: “U takvim događajima ne želim da učestvujem”.

“Vraćam moć u vaše ruke i podnosim ostavku. To sam odlučio jer mora da se zna šta je ispravno, a šta ne. Prihvatam odgovornost i radim ono što bi uradio svaki političar vrijedan povjerenja”, rekao je Cerar.

Vrhovni sud poništio je juče referendum na kojem su birači prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.

Sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju, u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge, finansira sa 130.000 evra budžetskih sredstava bila nedopustiva, jer je tako u nepovoljan položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zbog toga je rezultat referenduma poništen, pa će se on ponoviti.

Izvor: Hina

Napiši komentar