Tramp prihvatio Kimov poziv, nagovještaj denuklearizacije Korejskog poluostrva

Američki predsjednik Donald Tramp pozitivno je odgovorio na prijedlog lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una da se sastane s njim, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja, izjavio je rano jutros u Vašingtonu visoki zvaničnik Južne Koreje Čung Eui Jong.

Ta neočekivana najava saopštena je u Bijeloj kući i rezultat je kontakta Sjeverne i Južne Koreje.

Kim se takođe založio za denuklearizaciju i obećao je da će se uzdržati od novih nuklearnih proba, rekao je Čung, južnokorejski savjetnik za nacionalnu bezbjednost, poslije sastanka s Trampom i nekoliko američkih zvaničnika.

“Predsjedniku Trampu sam rekao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od nuklearnog testiranja raketa. Kim je rekao da shvata da zajedničke, rutinske vojne vježbe SAD i Južne Koreje treba da budu nastavljene i izrazio želju da se sastane s Trampom što je prije moguće”, dodao je Čung.

Prema njegovim riječima, američki predsjednik je rekao da će se sastati s Kimom do kraja maja kako bi se postigla trajna denuklearizacija Sjeverne Koreje. Bijela kuća je potom potvrdila da je Tramp prihvatio poziv lidera Sjeverne Koreje na sastanak.

Još se ne znaju mjesto i tačan datum sastanka.

Južna Koreja i Japan pozitivno su ocijenili najavu o planiranom sastanku Trampa i Kima.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In ocijenio je tu najavu istorijskom prekretnicom koja treba da dovede do denuklearizacije Korejskog poluostrva. Mun je dodao da će se na pograničnom području između dvije Koreje u aprilu sastati s Kimom, prenijela je agencija AP.

Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je planirani sastanak na bazi denuklearizacije i dodao da će u aprilu posjetiti SAD gdje je predviđen sastanak s Trampom.

Izvor: Beta/AFP

Napiši komentar