Toyota ove godine ukida proizvodnju i prodaju dizelaša u Evropi

Japanski auto-gigant Tojota najavio je potpunu obustavu prodaje dizel automobila u Evropi, već od ove godine.

“U našim putničkim automobilima će biti ukinut dizel u 2018. godini”, rekao je prvi Tojotin čovjek u Evropi, Johan van Zyl.

On je objasnio da Tojota ne planira da razvija nove dizel tehnologije za putničke automobile, dodajući da će njihov fokus i dalje biti hibridna vozila.

Skandal u vezi sa varanjem o stepenu štetnosti emisije izduvnih gasova, koji je prvo eksplodirao u Folksvagenu 2015. godine, ubrzao je “okretanje leđa” dizel tehnologiji, zbog štetnosti izduvnih čestica.

Ovaj skandal potresao je cijelu atomobilsku industriju i zadao veliki udarac proizvođačima automobila, jer su se godinama trudili da smanje emisiju ugljen-dioksida uz podršku vlasti. Evropske prijestonice, poput Pariza, najavile su zabranu dizel automobila, a vrhovni njemački sud je otvorio put svima koji žele da zabrane stare dizelaše na svojim ulicama. I Rim, kao jedan od saobraćajno najzagušenijih evropskih gradova, planira da zabrani vožnju dizel automobila u centru grada do 2024. godine.

Upravo ovi skandali i pad popularnosti dizelaša podstakli su velike auto-gigante da razmisle o “izbacivanju” dizelaša i pomijeranju fokusa na električna ili hibridna vozila.

Prošle godine skoro 15 odsto Tojotine prodaje u Evropi činila su dizel vozila, što je pad u odnosu na 30 odsto u 2012. godini.

U međuvremenu prodaja Tojotinih hibridnih modela naglo je porasla. Potpredsjednik Tojote Didier Leroi rekao je da je 2011. godine, prije izbijanja “Dizelgejta”, ova kompanija “već počela da predviđa činjenicu da ne treba više da novac i resurse usmjeravaju na dizel automobile”.

Izvor: B92

Napiši komentar