Žižek: Putin je ludak kao i Tramp i Kim Džong UN

Filozof Slavoj Žižek je u tekstu za britanski Indipendent komentarisao izjavu Vladimira Putina o novom nuklearnom naoružanju i nazvao je riječima jednog ludaka.

On je podsetio da je ruski predsjednik rekao da je Rusija najveća nuklearna sila na svijetu, da to niko ne sluša, ali da bi trebalo.

“Da, treba da slušamo te riječi, ali treba da ih slušamo kao riječi jednog ludaka koji se pridružuje duetu dvojice već postojećih ludaka. Ne tako davno, Kim Džong Un i Donald Tramp su se takmičili oko dugmića za lansiranje nuklearnih raketa, a američki predsjednik je tvrdio da je “njegovo veće“. Sada imamo Putina koji ulazi u ovo opskurno takmičenje, koje je, ne zaboravimo, takmičenje u tome ko bi mogao da nas uništi brže i efikasnije“, navodi Žižek.

Prema njegovim riječima, u medijima su se, vremenom, pojavljivale sve smješnije razmjene uvreda između Kima i Trampa.

“Ironija situacije je da nam je jedina nada da postoji nekakva autonomna i nevidljiva institucija koja ih sprečava da nas uvedu u rat svih protiv svih. Uobičajeno je da imamo tendenciju da se žalimo da današnja birokratska politika, uz institucionalni pritisak, sprečava političare da iznose svoja lična viđenja. Ipak, sada se nadamo da će takvi faktori spriječiti izražavanje vizija svih tih ludih ljudi“, dodaje Žižek.

On potom pita da li opasnost zaista leži u njihovim ličnim patologijama.

“Svaka strana može da tvrdi da želi samo mir i da samo reaguje na opasnosti koje predstavljaju drugi. To je tačno, ali šta to znači u ludosti u kojoj je cijeli sistem u začaranom krugu u koji se hvatamo kada jednom učestvujemo u takvom sistemu. Iako su razlike između Sjeverne Koreje i SAD očigledne, nema sumnje da obje sile sprovode ekstremnu verziju državnog suvereniteta. Globalno ludilo postaje vidljivo onda kada postavimo jednostavno pitanje – kako protagonisti nuklearnih prijetnji zamišljaju pritiskanje dugmeta? Da li su stopostotno svjesni da će i njihova država biti uništena u kontranapadu? Pa, i jesu i nisu, istovremeno“, ističe Žižek.

Filozof u tekstu dodaje da nema načina da se odbaci zaključak da je radikalna društvena promjena, revolucija, neophodna da bi se civilizovala naša civilizacija.

“Ne možemo da dozvolimo nadu da će novi rat voditi novoj revoluciji. Novi rat bi više značio kraj civilizacije kakve znamo, a preživjeli bi bili organizovani u malim autoritarnim grupama. Sjeverna Koreja nije ludi izuzetak u ovom ludom svijetu, već pravi izraz ludosti koja vodi naš svet“, zaključio je Žižek.

Izvor: B92

Napiši komentar