Policija blizu potvrđivanja identiteta napadača samoubice na Ambasadu SAD u Podgorici

Foto: Risto Božović/AP

Jedan muškarac bacio je oko ponoći bombu na zgradu američke ambasade u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo, potvrdila je Vlada Crne Gore. Policija sumnja da je u pitanju Dalibor Jauković (43), koji je rođen u Kraljevu, ali je živeo u Podgorici, navode podgoričke Vijesti.

Oglasila se i američka ambasada koja je u saopštenju medijima navela da se napad dogodio oko ponoći i da službenici ambasade sarađuju sa policijom na identifikovanju napadača.

“Pola sata posle ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedna osoba je izvršila samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno pre samoubistva ta osoba je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacila u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najverovatnije je reč o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mesta i rukovodi uviđajem”, objavila je Vlada Crne Gore na Tviteru saopštenje Uprave policije.

Viša državna tužiteljka Crne Gore Tanja Čolan Deretić izjavila je za RTCG da je izvršila uviđaj ispred ambasade SAD u Podgorici i da je o napadu i samoubistvu za sada neidentifikovanog napadača obavestila Specijalno državno tužilaštvo (SDT). Ona je rekla da su istražitelji na mestu napada pronašli i izuzeli tragove i da je telo napadača poslato na obdukciju.

Podsekretar Stejt Dipartmenta Stiv Goldstin je rekao da su očevici videli čoveka kako baca objekat preko zida ambasade, prenosi New York Times. Navodi se i da niko u ambasadi nije povređen. Goldstin je dodao i da su bezbednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu.

On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namernom samoubilačkom napadu.

Očevidac je agenciji Beta kazao da je čuo dve detonacije jednu za drugom, da je brzo došla policija i pogrebna služba koja je odnela telo.

Izvor: Beta

Napiši komentar