Dodiku lažna vijest poslužila da najavi zabranu NATO vježbi

Klasična „lažna vijest“ koja se pojavila u medijima u Bosni i Hercegovini dovela je u pitanje vojnu saradnju BiH sa SAD, a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, poznatom po otvorenoj proruskoj politici, poslužila je kao povod za najavu da će na teritoriji tog entiteta zabraniti održavanje bilo kakvih NATO vojnih vježbi.

Na stranicama jednog marginalnog portala u BiH u utorak se pojavila vijest s bombastičnim naslovom „Uskoro velika NATO vježba u Banjaluci, avionska eksadrila, osiromašeni uranijum i medijska priprema Srba u RS“.

Pozvavši se na dokumente iz Ministarstva odbrane BiH i Zajedničke komande oružanih snaga portal Dnevnik.ba naveo je kako su u toku pripreme za organizovanje vježbe na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke, u kojoj bi učestvovali i američki avioni A-10, prenosi Hina. kako navode, najavljeno je stacioniranje 400 vojnika NATO-a u kasarni Kozara u Banjaluci te eskadrila od 10 aviona (što američkih, što litvanskih), koji bi bili locirani na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj. Za avion A-10 navedeno je da je naoružan topom od 30 mm „Vulkan“ sa municijom, odnosno sa osiromašenim uranijumom.

Hina navodi, da se Portal pritom poziva na dogovor koji je o tome postignut tokom prošlonedjeljnog sastanka zvaničnika Ministarstva odbrane BiH i oružanih snaga BiH s generalom Džonom Gronskim, zamjenikom komandanta američkih oružanih snaga u Evropi zaduženog za nacionalnu gardu.

Portal je, takođe, tvrdio kako su s vojnom vježbom u cjelosti saglasni ljudi bliski političkim strankama iz RS koje čine dio vlasti na državnom nivou a istovremeno su Dodikovi politički protivnici. Sve to, uz pominjanje upotrebe osiromašenog uranijuma, poslužio je kao „crvena krpa“ političarima u RS i njima bliskim medijima za talas različitih optužbi, posebno podstaknutih tvrdnjom kako je upotreba streljiva s osiromašenim uranijumom već gotova stvar.

Pritom su isticali kako je riječ o istoj municiji koju je NATO koristio tokom udara na pozicije vojske bosanskih Srba 1995, a ta činjenica u RS i danas je medijski eksploatisana, uz optužbe koje nikada nisu naučno potvrđene da je to izazvalo povećanje broja oboljelih od karcinoma, prenosi Hina.

Ministarstvo odbrane BiH odmah je reagovalo, navodeći kako je sastanak s generalom Gronskim zaista održan, no da na njemu ništa nije dogovoreno.

„U sklopu bilateralne saradanje sa SAD, osim niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vježbe vazdušno-kopnene integracije – Air to Ground Integration tokom 2019. godine. Eventualna organizacija vježbe u početnoj je fazi usaglašavanja, te još nisu utvrđeni ni scenario, niti učesnici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvela“, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Sličan demantij stigao je i iz ambasade SAD uz isticanje kako, ukoliko vježbe i bude, nikakva upotreba bojne municije ne dolazi u obzir. Ambasada ističe kako se zajednička vježba razmatra u 2019. godini te da je riječ o dijelu partnerstva između Nacionalne garde Merilenda i OS BiH, starom već 16 godina.

„Ukoliko se dogovor između ODC i Ministarstva odbrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vježbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regiona, kroz Program državne partnerske saradnje (State Partnership Program), uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju“, stoji u saopštenju ambasade SAD u kome se dodaje da je dopremanje aviona A-10 na vježbu opcija, jer su oni opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.

Dodik je odmah od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića zatražio izjašnjavanje o najavama vojne vježbe kod Banjaluke, a ovaj mu je odgovorio kako državni vrh, koji je ujedno vrhovno vojno zapovjedništvo, uopšte nije odobrio plan vojnih vježbi za 2019. pa tako ni onu na Manjači.

Dodik je na kraju poručio kako će učiniti sve da se najavljena vojna vježba ne održi.

„Učinićemo sve da se ona ne održi u Banjaluci a hoće li se održati u Federaciji BiH vidjećemo“, kazao je Dodik u intervjuu za Prvu TV.

Podsjetio je kako je palament RS prošle godine usvojio rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta, pa RS stoga ne treba ni vježbe NATO-a, a indirektno je zaprijetio i kako će po svaku cijenu spriječiti sprovođenje vježbe na Manjači, čak i ukoliko se o tome donese zakonita konačna odluka.

Izvor: Danas/N1/Agencije

Napiši komentar