Počeo karneval u Rio de Žaneiru, najspektakularnije slavlje na svijetu

Gradonačelnik Rio de Žaneira Marselo Krivelja danas je zvanično proglasio početak karnevala u gradu i pored ranijih kritika da bi njegova vjerska uvjerenja mogla da pokvare atmosferu jedne od najvećih zabava na svijetu.

“Zvanično proglašavam početak karnevala”, rekao je potom kralj Momo, simbolična figura koja je pozvana da vlada nad “gradom čuda” do srijede, kad se završava slavlje.

Gradonačelnik, bivši evangelistički pastor, rekao je na ceremoniji otvaranja da nije tačno da ima predrasude o karnevalu zbog vjere. Krivelja je prošle godine bojkotovao tu čuvenu manifestaciju, a mediji su tada prenijeli da je to iz vjerskih razloga.

Neki učesnici karnevala su u četvrtak, uoči početka manifestacije, prošetali ulicama grada s maskama gradonačelnika kao đavola s rogovima koji prolazi pored ostalih učesnika prerušenih u pacijente s psihijatrijskim košuljama.

“Karneval može da se čini kao slavlje đavola za evangelističku doktrinu. Tako može da misli vjernik, ali ne i gradonačelnik Rio de Žaneira”, rekao je jedan od učesnika manifestacije.

Ovogodišnji karneval biće u svjetlu podsmijavanja. Jedna škola sambe imaće kostime Frankenštajna, kao simbol da je Brazil žrtva “čudovišta” korupcije i netolerancije. Na velikoj platformi u obliku pacova voziće se plesači u kostimima političara.

Druga škola sambe ima za temu vampira koji će predstavljati predsjednika Brazila Mišela Temera, optuženog za korpuciju i čija je popularnost naglo opala.

Karneval će obezbjeđivati 17.000 policajaca.

Petodnevni karneval predstavlja jednu od glavnih atrakcija Rio de Žaneira. Raznobojna parada članova škola sambe smatra se najspektakularnijom proslavom na svijetu.

Izvor: Beta

Napiši komentar