Nova Facebook grupa poziva na uništavanje radara u saobraćaju FBiH

Društvene mreže u Bosni i Hercegovini sve se češće zloupotrebljavaju, pa tako uz govor mržnje, prijetnje, pozivanje na proteste, organiziranje kojekakvih sumnjivih okupljanja, posljednjih dana na Facebooku se pojavila i grupa koja poziva na uništavanje radara u Federaciji BiH.

Grupa je osnovana u Žepču, a u kratkom vremenu dobila je mnoštvo članova iz cijele BiH. Tako se navodi kako se događaj pod nazivom “Masovno razbijanje radara” planira organizirati 28. februara u 11 sati.

Budući da je grupa javna, vrlo brzo po objavi događaja i datuma njegovog “održavanja” brojni građani izrazili su svoje mišljenje o radarima u ovom bh. entitetu. Većina njih smatra kako imamo previše radara te kako oni nisu postavljeni na odgovarajućim mjestima.

– Razumijem i podržavam kontrolu brzine radarima u naseljenim mjestima, tamo gdje je pojačana frekvencija pješaka, posebno u blizini škola, ali nikako ne mogu shvatiti smisao ograničenja brzine i radarsku kontrolu na mjestima koja su “pustopoljine” u kasnim večernjim satima ili noćnim, kao, npr, radar u blizini Petrovca, na cesti kod EP stanice, gdje je ograničenje 50 km/h, ili radare na prilazima Bihaću, na uzvišenju iznad Ključa itd. Krajina je krcata besmislenim radarima i besmislenim ograničenjima brzina – komentirao je jedan od članova grupe.

Drugi pak smatraju kako se često radari postavljaju samo radi punjenja budžetskih rupa. Ima i onih koji u radarima vide spas većeg broja života. Naročito djece. Iz Ministarstava unutarnjih poslova navode kako je cilj postavljanja radara i povećanog broja radarskih kontrola smanjenje broja poginulih osoba na saobraćajnicama.

Podsjetimo, na području Federacije Bosne i Hercegovine u prvih osam mjeseci prošle godine evidentirano je više od 18.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 120 osoba, a gotovo 4.500 je ozlijeđeno.

Izvor: Večernji list

Napiši komentar