Norveška kompanija prekinula saradnju sa Simensom jer slabo plaćaju radnike

Norveški Statnet obustavio je saradnju sa Simensom jer je njegov podizvođač isplaćivao nepropisno niske plate radnicima.

Siemens je ključni dobavljač Statneta, norveškog operatera distribucionih sistema, a podizvođač mu je slovačka kompanija Hesia, objavio je Rojters, prenosi Hina.

Radnike su angažovali hrvatski Končar-Energetski transformatori, takođe veliki Statnetov dobavljač.

Hesijini radnici su 2016. godine instalirali transformatore u centralnoj Norveškoj, a plaćani su manje nego što je regulisano kolektivnim ugovorom, navode u Statnetu. Budući da Statnet ima ugovor sa Simensom, odgovornost je na nemačkoj kompaniji, pojašnjavaju u Statnetu.

“Simensova je odgovornost bila da svi budu plaćeni u skladu s ugovorenim uslovima”, ističe predstavnik za medije norveške kompanije.

Iz Simensa su za Rojters poručili da su otklonili nepravilnosti 2016. godine i da su dostavili Statnetu dokumente koji pokazuju da su zaposlenici primili odgovarajuće plate. U norveškoj kompaniji su, pak, odlučili da onemoguće Simensu učešće na novim konkursima budući da nije dokazao da je rešio probleme s plaćanjem radnika podizvođača.

“Zato smo odlučili suspendovati Simensov status dobavljača dok ne dobijemo vjerodostojne dokaze da su nepravilnosti ispravljene”, kazala je u izvršna potpredsjednica Statneta Elisabeth Vardheim. Zatražili su dodatne dokumente i poručili da će analizirati i već potpisane ugovore sa Simensom.

Iz njemačke kompanije kažu da namjeravaju da udovolje zahtjevu za dodatnim dokumentima čim prije kako bi se saradnja mogla nastaviti. “Žao nam je što je Statnet odlučio privremeno obustaviti Simensov status dobavljača”, naveli su.

Izvor: Hina

Napiši komentar