Gorivo na benzinskim pumpama u BiH od sutra znatno skuplje

Još danas na benzinskim pumpama u BiH imate priliku nasuti gorivo u vaše vozilo po starim, nižim, cijenama. Ukoliko danas naspete 50 litara benzina, to će vas koštati 10 KM jeftinije nego ako to učinite sutra.

Set zakona o akcizama koji je mjesecima bio jedna od glavnih tema bh. političara, sutra će sigurno biti top tema i među svim građanima Bosne i Hercegovine koji politiku ne prate sa velikom pažnjom.

Razlog za to je poskupljenje nafte i naftnih derivata koje će se na benzinskim pumpama dogoditi 1. febarura 2018. godine. Zahtjev za promjenu cijena do danas je podnijelo više od 500 pumpi od blizu 650 na području FBiH.

Interesantno, neke kompanije u BiH su proteklih dana, prije stupanja na snagu izmjena Zakona o akcizama, odlučile promijeniti cijene svojih proizvoda i poskupjeti dizel i benzin za 0,05 KM – prije novog poskupljenja.

Ukoliko želimo objasniti na običnom primjeru, recimo da će vozač automobila za pun rezervoar od 50 litara danas, 31. januara 2018. godine izdvojiti 98 KM, ukoliko se računa da litar benzina iznosi 1,96 KM. 24 sata poslije, prvog dana u februaru za 50 litara trebat će izdvojiti čak 10 KM više.

Dizel i benzin će na pumpama širom BiH biti skuplji za najmanje 20 feninga, što je direktna posljedica usvojenog teksta izmjena Zakona o akcizama koji predviđa da se umjesto dosadašnjih 0,10 KM po litru poveća za 0,15 KM po litru goriva.

Kako saznajemo, kompanije koje trguju naftom i naftnim derivatima u entitetu Federacija BiH cijene na benzinskim pumpama će povećati za 20 do 25 feninga. U taj iznos je uključeno povećanje za 0,15 KM plus PDV što iznosi 0,18 KM, ali će se cijena zaokružiti na 0,20 KM.

Poskupjet će i plin na pumpama za 0,40 KM u FBiH čija cijena trenutno iznos oko 0,80 KM zavisno od kompanije. Nova cijena iznosit će oko 1,20 KM.

U entitetu Republika Srpska situacija je identična. Prema riječima naših sagovornika na benzinskim pumpama u Banjaluci cijena benzina prije pet dana je iznosila oko 1,94 KM dok je danas 1,97 KM. Sutra će i u RS gorivo poskupjeti za 0,20 KM.

Tako će benzin od 1. februara u RS iznositi oko 2,17 KM, a dizel oko 2,25 KM. Plin će sa oko 0,90 KM puskupjeti na 1,20 KM.

Dodatno opterećenje i novi izdaci za građane donijet će nove kilometre autoputeva, obećali su bh. političari nakon usvajanja izmjena Zakona o akcizama.

“Bilo je pitanje treba li graditi taj autoput ili ne. Entitetska preduzeća za gradnju autoputeva su od kreditora ocjenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja ili ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autoputeva. On je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama”, rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda za N1.

Na benzinskim pumpama širom BiH očekuju se velike gužve jer će građani, kao i ranijih godina kada su najavljena poskupljenja, požuriti da po staroj cijeni natoče pun rezervoar goriva.

Izvor: N1

Napiši komentar