Ekaterina Zakharieva: U nekim zemljama Zapadnog Balkana postoji jak strani uticaj

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zakharieva izjavila je da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje.

Kako kaže, odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila dovoljno angažovana u regionu.

“Postoji strani uticaj. To je naša krivica. Mi nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak uticaj neko drugi, ko nije deo naše evropske porodice, niti je deo NATO”, rekla je Zakharieva pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predstavljaući prioritete bugarskog predsedavanja EU Zakharieva je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet i region veoma važan za ceo kontinent.

“Čvrsto verujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu”, rekla je Zakharieva.

Govoreći o zemljama pojedinačno, Zaharijeva je kazala da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja, dok je za Crnu Goru kao “realnu mogućnost” najavila otvaranje još dva poglavlja tokom bugarskog predsedavanja.

Kada je reč o Kosovu, Zakharieva je podvukla da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve. Dodala je da kosovske vlasti moraju biti svesne neophodnosti reformskog procesa naročito u polju vladavine prava, kao i uslova koje moraju da se ispune kako bi se postigli ciljevi.

“Jedan od važnih uslova jeste ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom. Tako se rešavaju sporovi između suseda”, poručila je Zakharieva, naglasivši kako Evropska unija neće više tolerisati prijem novih članica bez unapred rešenih otvorenih bilateralnih pitanja.

Zakharieva je naglasila da je bugarsko predsedavanje ohrabreno tokom pregovora Atine i Skoplja čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom.

Bosni i Hercegovini je poručila da je važnije da odgovori na upitnik Evropske komisije budu kvalitetni, nego brzi i pozvala sarajevske vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi ovog dokumenta.

Izvor: Beta

Napiši komentar