Hidra, grčko ostrvo koje u trenutku opčini umjetnike

Leonard Koen, tada siromašni kanadski pjesnik i “wannabe“ pisac, došao je na grčko ostrvo Hidra u aprilu 1960. godine. Želio je sunce, slobodu, avanturu, jeftin život i savršeno mjesto za pisanje. I sve je to tu našao.

Glavni grad, koji se takođe zove Hidra, načičkan je kućicama grupisanim tako da izgledaju kao pijani gledaoci zagledani u luku. Iza su brda sa malo drveća i više stijena na kojima se nalaze izolovani manastiri. Ostatak ostrva je prilično divlji i nenaseljen.

U krugu od 6.500 kvadratnih metara zabranjena su motorna vozila, pa su natovareni magarci jedno od glavnih prevoznih sredstava koji prenose doslovno sve – od kofera do namještaja.

Ipak, kada je Koen stigao na Hidru ona nikako nije bila turistička destinacija. Samo nekoliko kuća je imalo struju, telefon i vodu. A i žitelja je bilo tek 2.500.

U svojoj knjizi “The Colossus OF Marousi“ Henri Miler opisao je ovo mjesto kao ostrvo “nevjerovatne ljepote sa sposobnošću da transformiše svakog ko ga posjeti“.

I Miler i Koen na ostrvo su prvi put došli kao gosti poznatog slikara Nikosa Hadžikirjakosa Giku, koji je učinio Hidru poznatom zahvaljujući svojoj umjetnosti. Njegova vila od 40 soba bila je mjesto koje su mnoge eminentne ličnosti tada posjećivale i tako otkrivale ostrvo inspiracije i relaksacije. Nažalost, 1965. godine vila je izgorjela, a Gika se više nikada nije vratio na Hidru. Lokalna legenda kaže da je Koen zapravo prokleo kuću. Njeni ostaci su netaknuti i nakon 52 godine.

Hidra nije za džabe idealna za ekscentrične ljude. Lokalci kažu da je sasvim normalno da u taverni sjede ribar, pekar, umjetnik i kapetan broda. I svi su isti.

A, ovo mjesto je odlično i za mačke koje su navodno stigle na ostrvo sa piratskih brodova još u 18. vijeku. Ako su Koen i Gika obilježili ostrvo šezdesetih, onda su svakako mačke moderni promoteri. U svakom trenutku u vidokrugu imate 20 mačaka koje lutaju ulicama, a imaju i svoj gradski fond i medicinsku njegu.

Da ostrvo definitivno transformiše svakoga ko ga obiđe dokazao je Leonard Koen koji je u septembru 1960. godine kupio kuću na Hidri kada mu je baka ostavila 1.500 dolara. Šest godina je živio u njoj, a mnoge njegove pjesme su upravo tu nastale. Njegova djeca danas posjeduju ovu kuću i svake godine posjećuju ostrvo.

Hidra se nalazi u Saronskom zalivu u komšiluku Porosa i Egine, a do nje se vrlo brzo može stići brodom od Atine. Osim za ljetovanje, Hidra je idealna i za jednodnevni izlet zbog svoje blizine glavnom gradu Grčke.

Izvor: B92

Napiši komentar