Chelsea Manning želi da se kandiduje za američki Senat

Uzbunjivačica Čelsi Mening, koja je promijenila pol, želi da postane američka senatorka i da predstavlja državu Merilend, sudeći po podnescima za federalne izbore.

Ona bi trku vodila kao demokrata, izaivajući senatora u dva mandata Bena Kardina, na primarnim izborima u Merilendu u junu. Mening mora da podnese zahtjev državnoj izbornoj komisiji do 27. februara kako bi njeno ime bilo na biračkim listićima.

Kardin je stariji demokrata u Komitetu Senata za spoljne poslove. Prvi put je izabran u Senat 2006. godine.

Kardinova portparolka Sju Valitski, ne govoreći direktno o Meningovoj, rekla je da Kardin “iščekuje energičniju debatu o temama i zdrav razgovor sa glasačima Merilenda”.

Čelsi Mening, bivši analitičar vojne obavieštajne službe, prethodno je bila poznata kao Bredli Mening, američki vojnik koji je Vikiliksu predao više od 700.000 tajnih vojnih dokumenata i video snimaka sa ratišta. Ona kaže da je objavila te informacije kako bi podigla svijest javnosti o uticaju rata na civile. Tužioci tvrde da je Meningova izdajica koja je dovela SAD i njene oružane snage u rizik.

Meningova je 2013. osuđena na 35 godina zatvora zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata. Predsjednik SAD Barak Obama odobrio je pomilovanje za Čelsi Mening prije nego što je napustio funkciju prošle godine.

Nakon što je osuđena, Meningova je rekla da se identifikuje kao žena. Tokom boravka u zatvoru, borila se i izborila za pravo da započne hormonalni tretman.

Američki predsjednik Donald Tramp kaže da je Čelsi Mening izdajica. Tramp je pokušao da zabrani učešće transrodnih osoba u vojsci, ali je federalni sud presudio protiv te zabrane.

Izvor: Glas Amerike

Napiši komentar