Martin Schulz: Evropska unija će imati ministra finansija

Foto: AFP

Čelnik njemačkih socijaldemokrata Martin Schulz očekuje da Evropska unija ima ministra koji će biti zadužen za finansijska pitanja u Uniji.

Najavio je takvu mogućnost u izjavi za njemačku televiziju ZDF nekoliko sati nakon što su njegov SPD i konzervativci kancelarke Angele Merkel usuglasili dokument o formiranju koalicione vlade.

“Dokument predstavlja prekretnicu za evropsku politiku”, rekao je Schulz, misleći pritom na obećanje koalicionih stranaka da će blisko sarađivati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u vezi s njegovim prijedlogom ambiciozne reforme EU.

Dokument, koji je usuglašen nakon više od 24 sata pregovaranja, sastoji se od 28 stranica, a trebao bi omogućiti da se sljedećih sedmica pregovara o svim detaljima koalicionog sporazuma, prenosi Reuters.

Britanska agencija, pozivajući se na stranačke izvore, navodi da se time jačaju perspektive za formiranje vlade, koju bi ponovno činili konzervativci i socijaldemokrati, čime bi se okončala politička neizvjesnost u Njemačkoj, koja traje još od izbora održanih 24. septembra.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozdravio je sporazum o formiranju vladajuće koalicije u Njemačkoj, rekavši da je to od ogromne koristi za Evropu.

“Kad je riječ o bitnim pitanjima, vrlo sam zadovoljan onim što su CSU/CDU i SPD dogovorili. To je značajan, pozitivan, budućnosti okrenut pristup političkoj debati u Evropi”, izjavio je Juncker.

Merkel je “optimistična” prema mogućnosti formiranja nove koalicione vlade sa socijaldemokratima. Socijaldemokratima lijevog centra trebaće odobrenje njihovog članstva za pokretanje pregovora.

Horst Seehofer, čelnik sestrinske stranke konzervativaca kancelarke Merkel, Hrišćansko-socijalne unije (CSU), izjavio je da bi, ako socijaldemokrati daju zeleno svijetlo, sporazum mogao biti postignut prije Uskrsa.

Izvor: Agencije

Napiši komentar