Hrvatska umanjuje poreze na kupovinu polovnih i novih automobila

Vlada Hrvatske je donijela uredbu kojom se smanjuje oporezivanje motornih vozila. Uredba stupa na snagu danas tako da će novi vlasnici imati mogućnost uštede pri kupovini novog ili polovnog vozila, zavisno kojem platnom razredu vozilo pripada.

Prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj iznosi preko 13 godina, pa je namjera Vlade da pojeftinjenjem vozila za građane poboljša stanje voznog parka, čime i bezbjednost u saobraćaju te ekološke učinke vozila na okolinu.

Oko dvije trećine vozila koja se nalaze na tržištu u Hrvatskoj spada u prvi i drugi platni razred.

Prvi razred iznosi od 0 do 100.000 kuna (do 13.300 evra), a drugi od 100.000 do 150.000 kuna (do 20.000 evra) s PDV-om.

Za prvi platni razred vozila novom odredbom Vlade u potpunosti je anuliran posebni porez koji je iznosio 1 posto vrijednosti vozila, a za drugi 2 posto vrijednosti vozila.

Pri kupovini vozila od 150.000 kuna (20.000 evra) vlasnik će moći uštedjeti 2 posto, odnosno 3.000 kuna (400 evra).

Vozila čija je vrijednost viša od 150.000 kuna podijeljena su u 10 vrijednosnih razreda, a porez se određuje po formuli koja uključuje fiksni iznos i razliku od cijene vozila do donje granice razreda.

Uredba ne mijenja dosadašnji pravilnik o razredima s obzirom na emisiju CO2 tako da će emisija plinova pojedinog vozila utjecati na smanjenje ovog oporezivog dijela.

Riječ je o odricanju poreznog udjela od strane države, no konačnu cijenu automobila formiraće prodavači koji će imati mogućnost ili smanjenja cijene ili pak povećanja vlastite dobiti na prodano vozilo.

Izvor: AA

Napiši komentar