Yee: Korumpirane i nedemokratske balkanske vođe moramo tjerati na odgovornost

Američki zvaničnik Brajan Hojt Ji izjavio je da SAD namjeravaju da i u 2018. ostanu prisutne na Balkanu. “Nedemokratske političare moramo držati pod kontrolom”, poručuje Ji.

“Najmanje posljednjih četvrt vijeka, SAD su aktivan i važan partner zapadnog Balkana i namjeravamo to i dalje da budemo. Naš cilj tokom mandata više američkih administracija bio je da radimo sa našim partnerima na jačanju demokratskih institucija i sprovođenju reformi neophodnih za evroatlantske integracije”, istakao je Hojt Ji za podgoričke Vijesti.

Amerika to planira da uradi, kako objašnjava, jačanjem vladavine prava, borbe protiv korupcije i obezbjeđivanju da vlade budu transparentne i odgovorne.

“Nastavićemo, takođe, da podržavamo snažne nezavisne glasove, uključujući novinare, nevladine organizacije i druge članove civilnog društva, koji teže izgradnji društava koja su slobodna, inkluzivna i prosperitetna”, dodaje američki diplomata.

Na pitanje da objasni svoju nedavnu izjavu da je besramno kako su balkanski politički lideri, uprkos njihovom nedemokratskom ponašanju, dobrodošli u mnogim evropskim prijestonicama, Hoijt Ji odgovara: “Moj komentar se nije odnosio ni na koga posebno. Riječ je o potrebi da nedemokratske ili korumpirane balkanske vođe držimo odgovornima. Jedan od metoda je i način na koji dočekujemo ili ne dočekujemo takve vođe u našim prijestonicama. Političarima koji su korumpirani, koji se suprotstavljaju vladavini prava i međunarodnoj zajednici, podstiču nestabilnost i napetost ne bi trebalo dati priliku da legitimišu svoje nedemokratsko ponašanje kroz sastanke i fotografisanje sa visokim zvaničnicima u evropskim metropolama.”

Govoreći o tome šta bi Vašington trebalo da uradi kako bi spriječio druge igrače, poput Rusije, Kine ili Turske da vrše uticaj na Balkan, u vakuumu koji je nastao dok su se EU i SAD bavile sobom, Hojt Ji ističe da nije tačno da SAD i EU ignorišu Balkan i napominje da su čak i intenzivirali podršku bezbjednosti, stabilnosti i ekonomskom razvoju regiona.

“Ipak, vlade u regionu mogu i treba više i brže da napreduju u 2018, uključujući to da ostave po strani političarenje i bolje iskoriste prednosti pomoći i mogućnosti koje im pružaju međunarodni partneri”, poručuje Hojt Ji.

“Vjerujemo da budućnost regiona leži na Zapadu…Istovremeno, vlade moraju da se odupru lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana. Rusija, na primjer, pokazala je spremnost da se miješa u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdijevanje energijom kao političko oružje i slabi povjerenje u demokratiju i slobodno tržište. Nastavićemo da pomažemo našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni uticaj”, ističe Ji.

On je još rekao i da će SAD ispuniti obaveze prema vladama regiona , bilo da je riječ o pomoći, tehničkim savjetima ili političkoj podršci, ali je i dodao da SAD očekuju da te vlade i lideri takođe ispune svoje obaveze. “Na primjer da sprovedu reforme ili poštuju vladavinu prava. Radićemo sa onim zvaničnicima koji se budu pridržavali vladavine prava i budu dijelili našu posvećenost demokratskom i ekonomskom razvoju. Lideri odgovaraju, naravno, prvo i najviše onima koji ih biraju, koji su slobodni da izaberu i nekog novog”, kazao je Hojt Ji.

Upitan da prokomentariše izvještaj “Preventivni angažman”, Savjeta za inostrane odnose u kom se tvrdi da je Balkan među 30 potencijalnih “vrućih tačaka” u svijetu uz upozorenje na moguće političke nemire i ekstremističko nasilje američki zvaničnik ističe da se region suočava sa ozbiljnim izazovima – spoljnjim i unutrašnjim prijetnjama.

“Ako ostanu bez odgovora, mogu proizvesti ozbiljne posljedice po težnje država Zapadnog Balkana. Krhke institucije, slaba vladavina prava i neslobodni mediji omogućavaju endemsku korupciju, obeshrabruju strane investicije i tjeraju građane da emigriraju u stabilnije i prosperitetnije zemlje. Protesti i nemiri mogu takođe da se dogode ako vlade ne ispune obećana poboljšanja u upravljanju i životnom standardu…”, kazao je Ji.

Izvor: Vijesti

Napiši komentar