Slovenci spremaju tužbu protiv VW zbog manipulativnog servera u vozilima

Slovenačko udruženje za prava potrošača prikupilo je više od 6.200 prijava vlasnika Volkswagenovih vozila koji su odlučili učestvovati u kolektivnoj tužbi evropskih potrošačkih organizacija protiv tog njemačkog proizvođača.

“Do sada dobijene prijave provjeriće pravnici sljedećih sedmica, kako bi se utvrdilo jesu li za sud potrebni dodatna dokumentacija i podaci”, objavilo je ovo udruženje.

Dodaje se da je podizanje tužbe vlasnika automobila protiv VW posredstvom Evropske potrošačke organizacije BEUC i američke advokatske kuće Hausfeld planirano za kraj marta.

VW je u svoja vozila s dizelskim motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje podataka na testovima mjerenja emisije štetnih gasova.

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili VW vozila sa softverom za lažiranje vodila se i u Italiji, Španiji, Portugalu, Slovačkoj, Švajcarskoj i Litvaniji.

U Sloveniji bi, prema procjenama, moglo biti 45.000 vlasnika VW vozila koji su oštećeni zbog ugrađenog softvera koji je omogućio da se na testiranju pokazuju manje količine štetnih gasova od stvarnih.

Izvor: Hina

Napiši komentar