Osam razloga zbog kojih je finsko obrazovanje najbolje na svijetu

Po kvalitetu obrazovanja Finska je u svjetskom vrhu a do takve pozicije su došli zahvaljujući ispravnom shvatanju koliko je sistem obrazovanja važan za njihovo cjelokupno društvo.

Vremenom, finska prosvjeta definisala je neke metode i standarde koji su omogućili njihovom obrazovnom sistemu da bude najuspješniji i najkvalitetniji u svijetu i takav je da bi i SAD imale šta da nauče usvajajući lekcije iz modela obrazovanja u Finskoj, tvrdi Business Inider.

1. Nema takmičenja, samo saradnja

Finska je na vrijeme shvatila da je takmičenje među školama i đacima loše za djecu. Saradnja čini suprotno i umjesto animoziteta nastaju prijateljstva. To je jedan od razloga zašto u Finskoj ne postoje privatne škole. Svaka akademska institucija u zemlji finansira se iz javnog fonda, a učitelji se treniraju pojedinačno i što je najvažnije roditelji vjeruju državnoj instituciji.

2. Prosvjetni radnici jedni od najcenjenijih u Finskoj

U Finskoj zaposleni u prosvjeti nisu malo plaćeni kao u SAD. Zapravo, njihovo zanimanje se mnogo više poštuje s obzirom na to da Finci smatraju da je kvalitetno djetinjstvo najvažniji temelj za dalji život. Da bi postali učitelji ili nastavnici, kandidati moraju da imaju završene master studije i polože određene državne i, što je najvažnije, personalizovane, testove.

3. Finska pažljivo razmatra istraživanja

Rezultati studija koji pokazuju šta je ono što najviše ide u korist učenicima a šta ne, u Americi najčešće završi u nečijoj fioci. U Finskoj takva istraživanja prvo sasluša Ministarstvo za obrazovanje i kulturu i odmah reaguje, pa vremenom vidi da li se usvojena promjena isplatila. Naravno, s obzirom na njihov ozbiljan pristup, do sada su uvijek bili u pravu.

4. Finci se ne plaše da eksperimentišu

Finski prosvjetari su u velikoj prednosti kada razmatraju primjenu rezultata nekog novog istrživanja u oblasti obrazovanja jer njiohva odluka ne zavisi ni od novca ni od političkog stava. Jednostavno, ohrabreni su da se ne ustručavaju da izraze svoje mišljenje i tako doprinesu poboljšanju u nekom segmentu obrazovanja. U Finskoj se učitelji ohrabruju da naprave svoje mini-laboratorije u kojima mogu istraživati zajedno sa svojim učenicima, kojima je takav način učenja daleko zanimljiviji od teorije.

5. Vrijeme za igru je svetinja

Za razliku od SAD gdje se vrijeme za igru sve više skraćuje, finski zakon nalaže da dijete poslije 45 minuta časa mora imati obaveznih 15 minuta za odmor. Kasnije su i studije pokazale da djeca koja imaju 15 minuta odmora nakon svakog časa imaju daleko bolje rezultate u školi od djece koja nemaju ovu privilegiju.

6. Domaći zadaci su veoma rijetki?

Zahvaljujući uzajamnom povjerenju između škole, učitelja i roditelja, djeca dobijaju vrlo malo zadataka koje treba da urade kod kuće. Roditelji i škola pretpostavljaju da su učitelji ispredavali gradivo i zajednički smatraju da je dodatno angažovanje nepotrebno. Vrijeme kod kuće namijenjeno je za porodicu gdje jedine lekcije koje djeca treba da uče su one životne.

7. Predškolsko obrazovanje kvalitetno i univerzalno

Skoro 97 odsto finske djece do sedam godina ide u predškolsko. Djeca se tako pripremaju za školu i obavljanje zadataka koji ih čekaju poslije predškolskog. S druge strane, u Americi koja je u ovom slučaju uzeta za poređenje, od roditelja se očekuje da plate i za rano obrazovanje svoje djece, što stvara nejednakosti zbog kojih bi neka djeca mogla imati problema u kasnijim godinama.

8. Fakultet je besplatan 

Za razliku od američkih studenta koji izdvajaju hiljade i hiljade dolara za odlazak na koledž, Finci ništa ne plaćaju. Za diplomu osnovnih studija, mastera i doktorskih studija, obrazovanje je finansirano iz poreskog fonda građana i Vlade. Ovo otklanja veliki problem u glavama mladih koji ne moraju da se plaše da li će imati novac za fakultet, a pravo na obrazovanje je pravo svakog čovjeka. Odavno prosvijećeni i osviješćeni Finci to uvijek imaju na umu i vrlo rado poštuju.

Izvor: Business Insider

Napiši komentar