Građanski bunt: Iranska Nobelovka pozvala narod da podigne novac iz banaka

Foto: REUTERS

Iranska dobitnica Nobelove nagrade Shirin Ebadi pozvala je narod Irana da pokaže građansku neposlušnost i nastavi s protestima širom zemlje, koji predstavljaju najodvažniji izazov za iranske čelnike još od proreformskih nemira 2009. godine.

Panarapski dnevni list u saudijskom vlasništvu Asharq al-Awsat prenio je riječi najpoznatije odvjetnice za ljudska prava, koja je kazala da bi Iranci trebali ostati na ulicama i da im Ustav daje pravo da održe demonstracije, prenosi Reuters.

Ebadi, koja živi u Londonu, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2003. i jedna je od više prognanih kritičara iranske vlasti.

Ona je pozvala Irance da prestanu s plaćanjem vode, plina, struje i poreza. Ebadi je takođe pozvala Irance da podignu svoj novac iz državnih banaka kako bi izvršili ekonomski pritisak na Vladu i tako je prisilili da prestane koristiti nasilje i ispuni njihove zahtjeve.

Nakon šest dana protesta, koji su potresli vjersko rukovodstvo i doveli do smrti 21 osobe, Revolucionarna garda ove zemlje u srijedu je poslala svoje snage kako bi ugušila nemire u tri pokrajine.

Protesti, koji su počeli zbog ekonomskih nedaća koje su zadesile mlade ljude i radničku klasu, eruptirali su u pobunu protiv ovlašćenja i privilegija koje posjeduje elita, posebno vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei.

Iranske vlasti organizovale su mitinge danas u nekoliko gradova, uključujući drugi najveći grad Mashhad.

Državna televizija prikazala je hiljade ljudi kako nose postere s likom ajatolaha Khameneija i natpise “Smrt pobunjenicima!”

Izvor: Agencije

Napiši komentar