California: Mike Tyson podiže plantažu marihuane na 40 hektara

Nakon što je u Kaliforniji dozvoljena prodaja marihuane za rekreativne svrhe, bivši svjetski bokserski prvak Mike Tyson (51) je najavio otvaranje plantaže marihuane.

“Iron Mike” će zajedno s partnerima zasaditi marihuanu na 40 hektara velikoj plantaži 60 kilometara jugozapadno od Nacionalnog parka Death Valley. Na Tyson Ranchu će se vršiti i istraživanja učinaka medicinske marihuane.

Novim kalifornijskim zakonom, izglasanim na referendumu 2016, osobama starijim od 21 godine dopušteno je legalno posjedovanje, transport, nabavka, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane te osam grama koncentrisane marihuane.

U skladu s istim zakonom odrasle osobe smiju uzgojiti šest biljaka marihuane po domaćinstvu, pod uslovom da one ne budu izložene na javnom mjestu, a u javnosti takođe nije dozvoljena ni konzumacija.

Kalifornija je postala sedma američka država, uz Aljasku, Colorado, Oregon, Wisconsin, Massachussets i Washington DC u kojima je zakonom dopušteno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe. U Kaliforniji, u kojoj je prodaja marihuane u medicinske svrhe legalna od 1996. godine, industrija ‘trave’ predstavlja veliki biznis, a daljem rastu tog tržišta zasigurno će doprinjeti i novi zakoni.

Pri tome, procjenjuje se da kalifornijsko tržište vrijedi 1,6 milijardi dolara te da bi mu vrijednost do 2020. mogla narasti na 6,4 milijardi.

Izvor: Hina

Napiši komentar