DPA: U Srbiji i Hrvatskoj đake uče da mrze komšije

Njemačka agencija DPA u tekstu koji prenose regionalni portali navodi da se đaci u osnovnim školama u Srbiji i Hrvatskoj “uče da mrze komšije”.

“Ni poslije 25 godina od raspada Jugoslavije rat nije završen, umjesto toga, đake u Hrvatskoj i Srbiji uče neistorijskim i jednostranim pogledima na prošlost”, piše DPA.

Kako se navodi, kroz dva udžbenika istorije u obje zemlje “djeca se indoktriniraju” i huškaju protiv susjednih zemalja, a svijet je prikazan crno-bijelo, bez “sivih nijansi”.

“Pozicija žrtve se dokazuje još od 19. vijeka, krivica je uvijek nametnuta drugoj strani, a strašni zločini jednog naroda su svedeni na ‘činove osvete pojedinaca’. Dok smo ‘mi’ prikazani kao narod koji voli mir i koji želi da rješava konflikte diplomatijom, ‘oni’ su prikazani kao strana koja želi sve da riješi kroz agresivno osvajanje”, navodi DPA.

Agencija prenosi i riječi istoričara Aleksandra Miletića, koji sumira udžbenike obje strane u nekoliko riječi – “natopljene netolerancijom i mržnjom”.

Adolescenti u Hrvatskoj tako uče da je samostalnost njihove države reakcija na “dugu supremaciju Srba”, dok srpski đaci uče da je Srbiju i Srbe ugrožavao “fašistički hrvatski nacionalizam” i da su Srbi morali da se brane da ne bi bili ubijeni.

“Takođe, Srbija, koja je u udžbenicima prikazana kao model za demokratiju, vidi sebe kao žrtvu svjetske zavjere, pa se navodi da ono što nije urađeno pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svjetskom ratu pokušava da završi evro-američka demokratija”, navodi njemačka agencija.

DPA navodi da se za zavjeru optužuju i njemački BND i američka CIA, ali da se potpuno ignoriše činjenica da se “dva susjeda u stvari najviše trude da prodube svoje probleme”.

“Obje strane rehabilituju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor”, navodi se.

DPA piše i da postoji niz neriješenih pitanja, ali da niko ne želi da govori o njima, niti o kompenzaciji za ono što se dogodilo u ratovima.

“Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se porediti sa onima između Njemačke i Francuske poslije Drugog svjetskog rata, jer ovdje nije načinjen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uslovi o saradnji”, citira se hrvatski “Globus”.

Tekst se zaključuje izjavom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović:

“Još će mnogo vode proteći Dunavom prije nego što mi postanemo prijatelji.”

Izvor: Agencije

Napiši komentar