Johannes Hahn: Ovo je ključna godina za zemlje zapadnog Balkana

Evrposki povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je da će ova godina biti ključna za zemlje zapadnog Balkana.

On je na Twitteru ocijenio da je protekla godina bila puna izazova te da se želi zahvaliti partnerima u bližem i daljem susjedstvu za posvećenu saradnju kroz 2017. godinu.

“Budimo ponosni na zajednička dostignuća i pojačajmo napore u poljima gdje progres treba tek biti ostvaren”, poručio je Hahn.

Prema njegovim riječima, 2018. godina će biti ključna za zapadni Balkan, kao i prilika za još bližu saradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima.

“Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i sretnu Novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu omladinu”, naveo je Hahn.

Hahn je prije nekoliko dana rekao da smatra kako je 2025. godina kao datum za mogući prijem pojedinih kandidata sa Balkana realan, ali ambiciozan cilj.

“Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je naveo za pojedine kandidate 2025. godinu kao mogući datum pristupanja. To je realno, iako ambiciozno”, rekao je Hahn za bečki dnevnik Kurier.

Kada je riječ o budućnosti Evropske unije, on je podsjetio kako je Evropska komisija predstavila pet opcija za reformu Unije i izrazio nadu da će se postići dogovor oko jedne središnje pozicije.

“Temelj će biti – koncentracija na velike, globalno relevantne teme i prepuštanje drugih tema nacionalnim državama”, objasnio je Hahn.

Izvor: Tanjug

Napiši komentar