Puigdemont pozvao Rajoya da prizna rezultate katalonskih izbora i pokrene dijalog

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonije Carles Puigdemont pozvao je Vladu Španije na priznavanje rezultata nedavnih izbora i pokretanje dijaloga.

Puigdemont je putem društvene mreže je izjavio kako ”kao predsjednik traži da se vrati sve što su Vlada Španije i njene pristalice nedozvoljeno oduzele Kataloncima“.

Dodao je kako je on legitimni lider Katalonije te pozvao premijera Španije Mariana Rajoya na politički dijalog kako bi se riješila kriza. Istakao je kako je svako na izborima imao priliku da izrazi mišljenje.

”Šta Rajoy čeka da prizna rezultate?” upitao je Puigdemont.

Građani autonomne pokrajine Katalonija 21. decembra su izašli na birališta, na vanrednim izborima koje su raspisale centralne španske vlasti nakon što su krajem oktobra preuzele kontrolu nad Katalonijom.

Koalicija “Zajedno za Kataloniju”, koju čine Katalonska evropska demokratska stranka (PDeCAT) i Demokratska konvergencija Katalonije (CDC) osvojila je četiri zastupnička mjesta (21,65 posto), Republikanska ljevica Katalonije (ERC) 32 zastupnička mjesta (21,39 posto) i antikapitalistička Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) četiri mjesta (4,45 posto).

Separatističke stranke, iako su osvojile manje od 50 posto glasova, zbog izbornog sistema ostvarile su 70 zastupničkih mjesta, a minimum za formiranje vlade je 68. Pobjeda na izborima ponovo je otvorila put Puigdemontu da bude predsjednik Katalonije.

Izvor: AA

Napiši komentar