Žorž Vea, nekadašnja zvijezda fudbala, novi predsjednik Liberije

Bivša fudbalska zvijezda Žorž Vea proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora u Liberiji.

Izborna komisija saopštila je u četvrtak da je Vea, najbolji fudbaler svijeta u izboru FIFA 1995. godine, osvojio 61,5 odsto ukupnog broja glasova i da je pobijedio u 14 od 15 okruga u zemlji.

Vea će zamijeniti Elen Džonson Sirlif, koja je na položaju predsjednice provela dva mandata, koliko je i dozvoljeno ustavom zemlje.

Odziv na izborima, na kojima je Vein protivkandidat bio potpredsjednik Džozef Boakai, bio je 56 odsto, niži nego u prvom krugu 10. oktobra. Posmatrači su saopštili da su biračka mjesta bila bolje organizovana nego u oktobru i da je bilo malo izvještaja o nepravilnosti.

Vein kandidat za potpredsjednika je senatorka Džuel Hauard Tejlor, bivša supruga pobunjeničkog lidera i predsjednika Čarlsa Tejlora, koji je izazvao građanski rat u Liberiji 1989. godine, a trenutno služi zatvorsku kaznu od 50 godina u Britaniji zbog uloge u zločinima u Sijera Leoneu.

Tejlor i dalje ima pristalice u Liberiji, a njegovoj bivšoj supruzi se pripisuju zasluge za pomoć Vei da pobijedi u ključnim okruzima u prvom krugu glasanja.

Ukoliko sve protekne bez problema, u Liberiji će prvi put u više od 70 godina doći do mirnog i demokratskog prenosa vlasti.

Izvor: Glas Amerike

Napiši komentar