Francuzi sve više cijene Makronovu posvećenost poslu za koji je izabran

Posle perioda pada, ponovo raste podrška za francuskog predsednika Emanuela Makrona. Rafiniranom političkom mešavinom, on se obraća različitim slojevima stanovništva: onima koji žele reforme kao i konzervativcima.

Šetnja kroz Jelisejsku palatu počela je na prvom spratu, u kancelariji šefa države. Od samog početka jasno je dao do znanja da puno radi i malo spava. Tako je poruka između redova glasila: njegova moć ne počiva samo na rezultatu izbora koji je u maju ove godine Makrona katapultirao u najvišu državnu kancelariju u Francuskoj, nego i na njegovoj bezuslovnoj posvećenosti – isključivo za dobro naroda. Ovaj deo zvuči poznato.

Tokom 40-minutnog intervjua na javnom televizijskom kanalu France 2 Emanuel Makron je govorio o „mom narodu“ – što nije baš svuda dobro prošlo. Tako je taj izraz list Le Monde podsetio na Luja XIV kojeg su zvali Kralj Sunce pa je predsednik opisan kao neka vrsta republičkog monarha.

Kritičari su potom konstatovali da je time Le Monde prozreo suštinu Makronove inscenacije. Stvoren je upravo onakav utisak kakav je štab oko predsednika želeo da postigne među gledaocima: mešanje kraljevskih i svakodnevnih motiva, čas veličanstveno stepenište u Jelisejskoj palati ukrašeno dugačkim crvenim tepihom, čas dinamičan mladi predsednik, koji se uneo u razgovor sa reporterom.

Tokom šetnje predsedničkom palatom Makron je novinaru poverio da hoće da „sazna sudbinu Francuske“. Velike reči – koji su na društvenim mrežama izvrgnute ruglu, ali u celini, očigledno sasvim po volji drugih delova publike. „Francuzi vole određenu vertikalu moći“, piše u najuglednijem francuskom listu. To je komentar na intervju, ali ne samo na njega.

Makron je trenutno zaista veoma omiljen i po tome se razlikuje se od svoja dva prethodnika – Fransoa Olanda i Nikole Sarkoziija, koji su pola godine posle izbora značajno izgubili na popularnosti. A Makron? Prema istraživanjima instituta Ifop, Makrona podržava 52 odsto ispitanika – nakon privremenog pada u avgustu kada je bio na 40 procenata. Još bolji za Makrona su rezultati Instituta Odoksa: Prema tim anketama, 55 odsto građana Francuske je zadovoljno svojim predsednikom.

Makron je popularan iz više razloga. Najočigledniji je – njegova mladost. U četvrtak je napunio 40 godina. Kada je izabran za predsednika, bio je u kasnim tridesetim – gotovo mladalačkom dobu za takvu funkciju. Međutim, on nije jedini „mladić“ na vlasti u Evropi. Tu su i Sebastijan Kurc u Austriji, Juri Ratas u Estoniji, Leo Varadkar u Irskoj – svi oni su u svojim tridesetim.

„Narodi su odlučili da dopuste generaciji koja je zakazala u krizi – nezaposlenost, siromaštvo, imigracija – da se povuče“, rekao je Kristof Barbije, urednik političkog magazina Ekspres, komentarišući ovaj blagi trend. „Neki narodi su se odlučili za populizam, drugi za mlade, a neki pak za populizam u liku mladosti.“ Tek će se videti da li će ova generacija imati uspeha, ali je osnovni imperativ jasan: „Nemojte pokušavati da popravite stari svet – izmislite novi svet.“

Makron, međutim, ne kreira u potpunosti iznova svoju zemlju. Pretpostavlja da ne sme previše da zahteva od javnosti. Tržište rada, obrazovanje, imigracija: U ovim oblastima je postavio svoje akcente ili je na putu da to učini. Njegova reforma tržišta rada, koja je u suštini liberalizacija i rezanje radničkih prava, izvela je doduše mnoge Francuze na ulice, ali je i široko prihvaćena u ukupnoj populaciji.

Le Monde ocrtava utisak ne malog broja građana kada piše da je Makron, zajedno sa svojim kompetentnim timom, na putu da izvede zemlju iz blokade. Time se veoma razlikuje od svojih prethodnika. Makronov novi svet nije kompletno nov – više je oštar raskid od nonšalantnog stava Olandove vlade. Makron nije tek tako sve popularniji među glasačima desničarskog Nacionalnog fronta. Čak 35 odsto njih o njemu ima dobro mišljenje – to je za 14 odsto više nego u novembru.

Opozicija mu takođe olakšava posao: Republikanci, pod njihovim novim šefom Loranom Vukjeom, upravo su u procesu redefinisanja. Socijalisti se polako bude nakon velikog poraza na poslednjim parlamentarnim izborima. A levičarski pokret Nepokorna Francuska koji predvodi Žan-Lik Melenšon, radikalnim programom može da pridobije samo petinu Francuza. I zbog toga je Makron tako popularan: mnogi Francuzi jednostavno ne vide alternativu.

Izvor: DW

Napiši komentar