Incko: Već osam godina BiH nije otklonila politiku diskriminacije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da je od 2009. godine, svaki 22. decembar tužan dan za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

“Tog dana obilježava se još jedna godina u kojoj je značajan dio bh. stanovništva ostao uskraćen za osnovno pravo – pravo da se kandiduje na izborima i bude adekvatno zastupljen u Predsjedništvu i Domu naroda BiH. Obilježava se još jedna godišnjica neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH. Još jedna godina takve politike diskriminacije je mrlja na isprepletenom tkanju bosanskohercegovačke tradicije”, rekao je Inzko.

Ta presuda, prema njegovim riječima, podsjeća BiH na obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava na učestvovanje u javnom i političkom životu, bez ikakvog oblika diskriminacije. Sve drugo je neprihvatljivo.

“Još jednom moram podsjetiti vlasti BiH na obavezu da Ustav BiH i izborne odredbe usklade sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. Ista poruka još jednom je upućena i sa posljednjeg sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira”, istakao je visoki predstavnik.

Zaključio je da “svi građani imaju pravo na jednak odnos bez obzira na njihovo etničko ili vjersko porijeklo, politička ili druga uvjerenja, pol, seksualnu orijentaciju, starosnu dob ili obrazovanje. Politički lideri tvrde da žele da BiH bude savremeno, inkluzivno i tolerantno društvo. Da bi se to desilo, sve kockice te slagalice treba da dođu na svoje mjesto.”

Kao članica Vijeća Evrope i zemlja koja je uključena u proces stabilizacije i pridruživanja sa Evropskom unijom, upozorio je, BiH ima obavezu da riješi ovo pitanje.

“Ono neće nestati. Ali, prije svega, lideri treba da pokažu svim građanima BiH da rade u njihovom najboljem interesu. Biće dovoljno vremena da urade pravu stvar prije opštih izbora 2018, i to treba iskoristiti”, dodao je Inzko.

Izvor: AA

Napiši komentar