Sonja Grujić: Ich bin begeistert!

Kada se o nečemu, u datom trenutku, toliko piše i priča, postoje dva načina kako tome prilazite. Biti dio većine, odgledati, poslušati, pročitati… ili se baciti u tišinu i čekati taj neki trenutak koji će biti samo vaš. Većinom sam ovaj drugi tip.

Ponekad, samo ponekad, nešto me toliko zaintrigira da ne mogu sačekati.

Upravo je to slučaj sa novom njemačkom serijom Dark, koja je trenutni hit br. 1 na Netflixu.

Dana kada je izašla, nisam obratila pažnju, jer sam vidjela ključnu stvar, a to je: njemačka serija na njemačkom jeziku. Moj problem sa njemačkim govornim područjem potiče još od srednje škole.

Ja uvijek i uvijek vidim profesoricu iz srednje škole, koja sa savršenim (milimetarskim) pažom, i sa velikom dozom razočaranja klima glavom i daje mi do znanja da sam niškoristi.

Da, to je moja slika njemačkog svega.

E, pa, poslije samo 15 godina pobijedila sam svoju ličnu dramu. Lik moje profesorice i njene savršene frizure je u potpunosti izblijedio. Serija Dark je toliko dobra da, evo već nekoliko sati, pokušavam saznati šta sam sve njemačko propustila svih ovih godina.

O seriji je teško pisati, jer ne želim otkriti niti jedan jedini detalj.

Zvanični siže tiče se poređenja sa Stranger Things, a okosnica nestali dječak u maloj njemačkoj provinciji. Siže, čini se, već viđen, pa čak i žuta kabanica na posteru nije autentična.

Vjerujte mi da nije tako.

Dark je toliko posebna, da poređenje sa Stranger Things, Twin Peaks, ili bilo kojom drugom može biti loše po samu seriju. Da, ima tu pojedinih segmenata gdje se vidi uticaj, ali samo i isključivo to.

Tema je sjajna, likovi toliko dobri da do druge epizode više nisam čula ni njemački jezik. Kompleksna, teška, traži veliku pažnju i koncentraciju, i ni trenutak vas ne pušta. Pedesetak minuta nema toka misli, ni razmišljanja o sutrašnjim problemima. Postoji samo gledanje bez treptanja.

Tema, jedna od mojih omiljenih, putovanje kroz vrijeme. Ali to je samo jedna od tema, koliko je mistična – toliko je životna. Prepuna ljudskih sudbina, ljubavi, mržnje, pogrešnih odluka, laži i istina.

Još ću reći da je atmosfera idealna, da je prati odlična muzika, a veza sa Stranger Things ogleda su u velikom povratku osamdesetih.

Iako sam velik fan ekipe iz Stranger Things, svjesna sam da na sve gledam sa velikom dozom nostalgije i emocije.
Seriju Dark gledam objektivno, i kao takvu, staviću je ispred Stranger Things. Realno, bolja je.

Ako ste ludi za misterijom, vremenskim rupama, vjerujete da svi utičemo jedni na druge i da se sve vrti u krug; da je početak ujedno i kraj, a kraj početak… Dark je za vas.

Decembarsko tamno veče je idealan preduslov za ovu sjajnu seriju.

Napiši komentar