Uzgoj rukole je izuzetno unosan posao

Rukola (Eruca sativa) postaje sve popularnija, pa je i njen uzgoj sve unosniji.

Cijena je dosta visoka (ove zime čak 17 evra za kilogram na pijaci), tako da je isplativa za gajenje.

Njen uzgoj nije komplikovan, ukoliko joj se obezbijedi ono što zahtijeva. Kod nas se najviše gaje sorte riga i koltivata.

Rukola može direktno da se sije u zemlju. Najbolje uspijeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli puno vlage, pa zahtijeva često zalivanje. Potrebno je izbjeći lako pjeskovita i srednje teška zemljišta. Odgovaraju joj zemljišta pH 6-6,5.

“Iz tog razloga, potrebno je predsjetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proljeće ili, još bolje, priprema zemljišta u jesen. Osnovna obrada se izvodi na dubini od 20 centimetara, a naročito treba obratiti pažnju na površinsku pripremu”, savjetuje dipl. ing. Dragan Mijušković iz PSS Jagodina.

Rukola voli hladno vrijeme i otporna je na mraz. Za njenu sjetvu je potrebno da su dnevne temperature iznad četiri stepena. Najbolje raste na sunčanom mjestu, ali toleriše i hladovinu. Ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je obezbjediti zasjenu.

“Sjeme bi trebalo posijati na dubinu od 0,6 cm do 1 cm i sa razmakom između redova15 cm – 30 cm, a između biljki u redu treba da bude 5 cm – 10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5 kg – 2 kg sjemena”, kaže Mijušković.

Njega se sastoji od međuredne obrade i redovnog navodnjavanja.

Berba počinje mjesec i po do dva nakon sjetve. Čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istim mjestima rukola nastavlja da raste i poslije nekog vremena se opet bere.

Prinos rukole po hektaru je oko 20.000 kilograma.

Izvor: Agroklub.rs

Napiši komentar