I siromašni Balkan ima svoje superbogataše

Iako je samo jedan od njih na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi, mnogo je bogataša s područja Balkana kojima bi mnogi pozavidjeli, a za najbogatije među njima proglašena je hrvatsko-čileanska porodica Lukšić, s bogatstvom od 15 milijardi dolara.

Naravno, to je neuporedivo s bogatstvom prvog bogataša svijeta i osnivača Amazona Jeffa Bezosa, čije bogatstvo iznosi 98,5 milijardi dolara, ali je itekako veliko u odnosu na ostatak građana u regiji koji jedva preživljavaju s mizernim platama.

Tako je, na primjer, Thaksin Shinawatra bio jedini čovjek iz balkanske regije uvršten na posljednju Forbsovu listu milijardera. Riječ je o bivšem premijeru Tajlanda, koji živi i radi u Crnoj Gori, a čija imovina se procjenjuje na 1,78 milijardi dolara.

No, ni s tim bogatstvom nije najbogatiji čovjek regije pored ranije navedene porodice Lukšić, te Phillipa Zeptera koji je formalno državljanin Srbije, a čije bogatstvo se procjenjuje na 5 milijardi dolara.

Portal Slavorum je, pozivajući se na podatke Forbsa, ranije objavio listu najbogatijih ljudi u regiji, a na njoj su se našli i državljani Bosne i Hercegovine Kenan i Damir Hastor, koji su naslijedili Prevent i ASA Group od oca Nijaza. Njihovo bogatstvo se procjenjuje na 412 miliona dolara.

Ni Makedonci ne zaostaju mnogo za bogatašima regije, pa je na ovoj Slavorumovoj listi predstavljen i Jordan Kamcev, vlasnik Orka Holdinga, s 238 miliona dolara vrijednim bogatstvom.

Izvor: Al Jazeera

Napiši komentar