Evropski parlament: Zapadni Balkan ponovo da bude u strateškom fokusu EU

Evropski parlament je u godišnjem izvještaju o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike istakao potrebu Evropske unije da svoj “strateški fokus” ponovo stavi na zapadni Balkan.

“EU treba nastaviti sa svojim ambicijama u regiji, dajući tako novi zamah vjerodostojnoj EU politici proširenja”, navodi se u izveštaju EP, u koji je Tanjug imao uvid.

Godišnji izvještaj, koji je sastavio predsjedavajući Vanjskoplitičkog odbora David McAlister, EP će usvojiti u srijedu, 13. decembra, na plenarnom zasjedanju u Strazburu.

U izvještaju se naglasak stavlja na činjenicu da su “sigurnost građana EU, integritet teritorije EU i stabilnost susjedstava, pogotovo zapadnog Balkana, ključni uslovi za stabilnost EU”.

“Naglašava se potreba za ponovnim strateškim fokusom na zapadni Balkan, uz prepoznavanje činjenice da bi EU trebalo da nastavi sa svojim ambicijama u regiji, dajući tako novi zamah vjerodostojnoj EU politici proširenja, zasnovanoj na kriterijima iz Kopenhagena, jačanju vladavine prava i otpornosti državnih institucija. Vjerujemo da stabilnost zapadnog Balkana mora ostati najveći prioritet”, ističe se u tom dokumentu.

Evropski parlament poziva da se više napora uloži kako bi se poboljšali socijalno-ekonomski i politički uslovi u regiji.

Naglašeno je uvjerenje da su evrointegracije i regionalno pomirenje najbolji načini da se suprotstavi opasnostima od destabilizirajućih stranih miješanja i uticaja, uticaju salafističkih i vehabijskih mreža, organiziranom kriminalu, međudržavnim razmiricama, kao i dezinfomacijama i “hibridnim prijetnjama”.

“Moramo ostati posvećeni njegovanju visoko efikasnih političkih društava u regiji”, navodi se u tekstu Godišnjeg izvještaja EP o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnonoj politici EU.

Evropski parlament kroz ovaj izvještaj takođe ponavlja da su “vrata EU otvorena za članstvo država sa zapadnog Balkana, čim one ispune uslove za to”.

Istovremeno, pozdravljaju se napori koji su u okviru Berlinskog procesa i Samita u Trstu doveli do dodatnog približavanja zemlja zapadnog Balkana članstvu u EU.

“Posebna pažnja i podrška se moraju dati primjeni ključnih institucionalnih i političkih reformi na zapadnom Balkanu. Pozivamo Evropsku komisiju da razmotri izdvajanje dodatnih sredstava u Instrument pretpristupne pomoći (IPA), kao jednom od najvažnjih mehanizama za podršku navedenim reformskim procesima”, zaključuje se u dijelu Izvještaja posvećenom zapadnom Balkanu.

U ovogodišnjem Izvještaju o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EP poziva šeficu EU diplomatije Federicu Mogherini i zemlje članice da pojačaju napore i dodatno osnaže “sposobnosti EU i država partnera” da rade na suzbijanju neistinitih informacija i dezinformacija.

U tom cilju poziva se na jačanje StratCom radne grupe u okviru Evropske službe za vanjske poslove.

Evropski parlament posebno je naglasio važnost jačanja nezavisnih medija u EU i regiji kao izvora vjerodostojnih informacija.

Izvor: Tanjug

Napiši komentar