MOK suspendovao Rusiju sa ZOI 2018. zbog sistematskog dopingovanja sportista

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta doneo je odluku o suspenziji ruskog tima sa Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu 2018. godine. MOK je odluku o suspenziji Ruskog olimpijskog komiteta (RCC) doneo zbog optužbi za sistematski i državno podržan doping sportista.

Međunarodni olimpijski komitet je doneo odluku i da ruski sportisti mogu da učestvuju na ZOI individualno, ali pod nazivom “olimpijci iz Rusije” (OAR), da na dresovima mogu da nose zastavu ZOI, kao i da će se u slučaju osvajanja zlatne medalje, kao i pre utakmica tih sportista slušati olimpijska himna.

Ruski olimpijski komitet (ROC) je suspendovan sa ZOI i ta odluka je u utorak uveče donošenjem stupila na snagu automatski. Takođe, nijedan zvaničnik ruskog Ministarstva za sport neće moći da se akredituje za ZOI, a ruski ministar za sport Vitalij Mutko i njegov zamenik Juri Nagornik su suspendovani sa svih budućih Olimpijskih igara.

Izvršni odbor MOK u Ženevi je odlučio i da isključi izvršnog direktora organizacionog komiteta ZOI u Sočiju 2014. godine Dmitrija Černišenka iz Koordinacione komisije ZOI u Pekingu 2022. godine.

Takođe, predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Aleksandar Žukov je suspendovan iz članstva u MOK-u, dok je ROC dužan na ime odštete da isplati 15 miliona dolara.

Pre 18 meseci, pred Olimpijske igre u Riju, odluka o učešću ruskih sportista je ostavljena pojedinačnim federacijama, osim atletičara i dizača tegova. Rusi su na OI u Riju na kraju ukupno osvojili 56 medalja, dok je zatim ceo paraolimpijski tim suspendovan sa Paraolimpijskih igara.

Proteklih nedelja MOK i Svetska antidoping agencija su objavljivale nalaze o dopingu i odluke o suspenzijama ruskih olimpijaca, koji su na ZOI u Sočiju koristili nedozvoljena sredstva.

Zbog sumnje da je ruska država umešana u doping sportista i nameštanje antidoping rezultata, svi uzorci sa ZOI u Sočiju su na proveri Svetske antidoping agencije, dok je nacionalna laboratorija suspendovana.

Predstavnik Svetske antidoping agencije advokat Ričard Meklaren objavio je da je više od 1.000 sportista iz više od 30 sportova bilo umešano u prikrivanje pozitivnih doping testova tokom pet godina.

Odluku o suspenziji Rusije je obrazložio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

“Ovo je bio napad bez presedana na Olimpijske igre i sport. Izvršni odbor MOK je doneo proporcionalnu sankciju ovoj sistemskoj manipulaciji, a pritom je zaštitio i čiste sportiste. Ova odluka bi trebalo da povuče liniju pod ovu štetnu epizodu i da služi kao katalizator za mnogo efektniji anti-doping sistem koji sprovodi Svetska antidoping agencija”, rekao je Bah.

Izvor: N1

Napiši komentar