Makron i Cipras nagovaraju Šulca da prihvati koaliciju sa Angelom Merkel

Šef njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) Martin Šulc izjavio je da ga lideri evropskih zemalja podstiču da se pridruži konzervativcima Angele Merkel u velikoj koalicionoj vladi.

Ali, kako javlja DW, SPD je saopštila da neće žuriti sa takvom odlukom.

Šulc je u jednom intervjuu otkrio da je primio brojne telefonske pozive i tekstualne poruke od predsjednika Francuske Emanuela Makrona, koji je pokušao da ga ubijedi da formira vladajuću koaliciju sa konzervativnim blokom kancelarke Merkel. Govoreći za njemački Algemajne zontagscajtung, Šulc je nagovijestio da bi cijenio priliku da sarađuje s Makronom i drugim evropskim saveznicima, rekavši da ni Francuska ni Njemačka ne mogu same da zaštite socijaldemokratske vrijednosti.

Iako je dugo bio član francuske Socijalističke stranke, Makron je nakon toga formirao svoju sopstvenu centrističku stranku Republika u pokretu. Pored toga, Šulc i Makron dijele slične vizije kada su u pitanju reforme Evropske unije, naročito kada se radi o povećanju ulaganja u Evropu i stvaranje novog distributivnog fonda Evropske unije. Šulc je rekao i da ga je grčki premijer Aleksis Cipras upozorio da ne propusti “ovu odlučujuću fazu u Evropi”. Cipras je, kako se navodi, lideru SPD-a rekao da poštuje prvobitnu odluku ove stranke da ne ulazi u koalicionu vladu. Međutim, grčki premijer je naglasio da je biti dio vlade u Berlinu “preduslov zajedničke borbe za neophodne progresivne reforme i demokratizaciju Evrope, za socijalna prava i borbu protiv nezaposlenosti mladih”.

Socijaldemokrate nisu bile voljne da započnu pregovore o formiranju takozvane velike koalicije najvećih njemačkih stranaka sa Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel (CDU) i njenom sestrinskom strankom, Hrišćansko-socijalnom unijom Bavarske. SPD je prvobitno isključila bilo kakvu mogućnost da učestvuje u velikoj koaliciji nakon što je postigla slabe rezultate na izborima u septembru. Međutim, kancelarka Angela Merkel je sada pod pritiskom da oformi novu vladu nakon što su razgovori sa Zelenima i Slobodnim demokratama propali prošlog mjeseca. Matematički gledano, samo savez sa SPD bi joj donio većinu u Bundestagu, što znači da bi neuspjeh u pregovorima sa Šulcom mogao da dovede do novih izbora ili da je primora da pokuša da oformi manjinsku vladu.

Foto: AFP/Getty Images

“CDU ne može tek tako da izađe sa zahtjevom da SPD u najkraćem mogućem roku pristane da učestvuje u formiranju naredne savezne vlade”, rekla je premijerka zapadne njemačke savezne države Rineland-Palatinate i član SPD-a Malu Drajer za Velt am zontag. Potpredsjednik SPD Ralf Stegner je za isti list rekao da smatra da pregovori o koaliciji ne bi trebalo da počnu prije januara. Hans Ajhel, bivši njemački ministar finansija za vrijeme Gerharda Šredera, iznio je spekulacije da bi nova velika koalicija provela samo dvije godine na vlasti, umjesto da potraje tokom cijelog četvorogodišnjeg mandata. Ajhel je rekao da ga ne privlači ideja nove CDU/CSU-SPD vlade, ali i da je to iz evropske perspektive neophodno.

Napiši komentar