Hrvatska prinuđena da uvozi ljekare

Hrvatsko Ministarstvo rada poslodavcima i sindikatima predlaže da kvota za zapošljavanje stranaca u 2018. godini iznosi 29.000 radnih dozvola, piše Glas Slavonije, a ljekarska komora upozorava da je iz zemlje u inostranstvo otišlo 550 ljekara i da postoji potreba za kontrolisanim uvozom znatnog broja ljekara.

Jedan dio radnih dozvola odnosi se na već postojeće strane radnike u Hrvatskoj, pa je samim tim kvota za novo zapošljavanje manja i iznosi 17.810 dozvola. To je za 2,5 odsto više nego u ovoj godini.

Od tih 17.810 novih dozvola najveći broj, oko 12.000, podijelilo bi se u građevinskom sektoru, gdje se najviše traže tesari, zidari i armirači, prenosi index.hr.

Hrvatska ljekarska komora saopštila je da u Hrvatskoj radi 14.394 ljekara, u inostranstvo je otišlo 550, a u zemlju je došlo 30 ljekera kao i da je povećan trend feminizacije u zdravstvu jer muških ljekara danas ima 37 odsto i većinu čine njihove koleginice.

Hrvatskoj hronično nedostaje pedijatara, ginekologa, ljekara porodične medicine, anesteziologa i radiologa, navodi Ljekaraska komora i ističe da “objektivno, postoji potreba za zapošljavanjem znatnog broja ljekara”.

Komora upozorava da prosječna satnica prekovremenog rada bolničkih ljekara uveliko nadmašuje zakonski limit i da je broj osiguranika po ljekarskom timu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti veći od standarda EU.

Hrvatska ljekarska komora smatra da uvoz treba da bude kontrolisan i da odgovara specifičnim potrebama hrvatskog zdravstva.

Prema podacima Hrvatske ljekarske komore, do kraja 2016. u hrvatskom zdravstvenom sistemu zaposlilo se 30 stranih ljekara. Njihova prosječna starost je 45 godina.

Najviše ljekara je došlo iz Makedonije, BiH i Srbije, iz Crne Gore, Litvanije, Rusije, Slovenije i Kosova.

Komora upozorava da zabrinjava podatak da u penziju u narednim godinama odlazi 4.000 ljekara, prenosi index.hr.

Izvor: FoNet

Napiši komentar