Njemačka: Desničarska AfD sve ekstremnija a postaje vodeća snaga opozicije

Desničarska populistička Alternativa za Njemačku (AfD) nakon dvodnevnog stranačkog kongresa skrenula je još više udesno, ocjenjuju njemački analitičari.

Dnevni list Stuttgarter Nachrichten ukazuje na to da se na kongresu stranka opet bavila borbama ekstremne i manje ekstremne frakcije i izborom predsjedništva, te da se gotovo uopšte nije bavila programskim pitanjima, što bi se moglo očekivati u trenutku kad je sve izvjesnije da će sastavljanjem koalicijske vlade demohrišćana i socijaldemokrata AfD postati vodeća opoziciona partija u Bundestagu.

Umjesto toga vodila se borba između ekstremnog i umjerenog krila, koju je dobilo ekstremno krilo.

“AfD je radikalna stranka i to ostaje i nakon ulaska u Bundestag”, smatra Hannoversche Allgemeine Zeitung i zaključuje da AfD nije skrenuo udesno jer je to “politički nemoguće” s obzirom na to da se stranka već nalazi na krajnoj desnoj granici političkog spektra.

Na stranačkom kongresu u Hannoveru AfD je izabrao Jörga Meuthena i Alexandera Gaulanda za nove predsjednike stranke.

Gauland je izabran tek nakon što je propao izbor dvoje drugih kandidata, što su posmatrači okarakterisali kao manipulaciju ekstremnog krila stranke, okupljenog oko Björna Höckea.

Gauland, koji se prvobitno nije namjeravao kandidovati za funkciju dopredsjednika stranke, kotira kao Höckeov zaštitnik. Protiv Höckea traje postupak za isključivanje iz stranke nakon što je relativizirao zločine nacionalsocijalista tokom Trećeg rajha i spomenik holokaustu u Berlinu nazvao “spomenikom sramote”.

Na septembarskim parlamentarnim izborima AfD je osvojio 13,2 posto glasova i tako postao treća najjača stranka u Bundestagu.

Izvor: Agencije

Napiši komentar