Hahn u BiH: Nastavite reforme, interesi građana su svrha svega

Foto: EPA / Fehim Demir

Komesar za proširenje EU Johannes Hahn u obraćanju medijima nakon sastanka sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH izjavio je da mu je bila želja da dođe u BiH pred kraj kalendarske godine.

“Želim da podsjetim na evropsku perspektivu ove zemlje. Zadovoljstvo mi je čuti da je cijeli niz mjera urađen, ne samo pripremljen – nego su i pred okončanjem. Najvažnija od njih je dostaljvanje odgovora na upitnik. Važno je odgovore dostaviti što prije, kako bi sa svoje strane mogli pokrenuti interne procese i zadržati dinamiku razgovora”, naveo je Hahn.

On je kazao da je važno usvojiti preostale strategije – a jedan od takvih primjera je strategija ruralnog razvoja.

“To nije samo stvar papirologije. Svrha takvog dokumenta je da omogući odgovornima u ovoj zemlji da znaju svoje strateške pravce, gdje će raditi u ovom sektoru – kako proširiti proizvodne kapacitete, izvoziti proizvode”, naveo je Hahn.

“Nepostojanje ovakvih dokumenata ne podrazumijeva samo izostanak sredstava EU, nego građanima uskraćuje nova radna mjesta. Iskoristit ću priliku da apelujem da iskoristite nove strategije. Isto važi za akcize. To je odluka koju je ova zemlja donijela kao jedan od načina kako finansirati mrežu autoputeva. Ne moram objašnjavati važnost infrastrukture”, dodao je Hahn.

U suštini, naveo je Hahn, sve se svodi na implementaciju.

“Nastavite raditi ono na čemu radite. Interesi građana su svrha svega”, kazao je a izlaganje je zaključio riječima da će ostati optimista i izrazio nadu da će odgovarajuće odluke biti donesene na vrijeme.

Izvor: N1

Napiši komentar