Martin Šulc posljednji džoker Angele Merkel u formiranju njemačke vlade

Nakon neuspešnih pregovora o formiranju takozvane “Jamajka koalicije”, Nemačka bi mogla ponovo dobiti vladu CDU/CSU sa Socijaldemokratskom partijom (SPD).

Prema pisanju nemačkog “Bilda” lideri CDU/CSU i SPD sinoć su sa predsednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom razgovarali o svim varijantama za sastav buduće vlade.

Na kraju su se dve velike stranke dogovorile o započinjanju koalicionih pregovora. Angela Merkel je u međuvremenu potvrdila da od “Jamajke nema ništa”, a Šulc je naveo da postoji napor da se zemlja izvuče iz političke pat pozicije.

Navodno, prema postignutom dogovoru lider SPD Martin Šulc trebalo bi da partijskim telima predloži ulazak u pregovore sa CDU/CSU Angele Merkel.

Predsedništvo SPD trebalo bi da da donese konačnu odluku tokom dana.

Ukoliko skupština SPD prihvati predlog onda bi još pre Božića moglo doći do dve runde razgovora.

Merkelova je članove svoje stranke informisala o postignutom dogovoru jutros, kada je i započela sednica Predsedništva SPD.

Iako među građanima obnavljanje takozvane „velike koalicije“ uživa podršku svega 22 odsto, prema ocenama medija, to će biti najverovatnija struktura nove vlade.

Kod Štajnmajera sinoć, 135 minuta o novoj vladi, razgovarali su Angela Merkel, lider CDU, Horst Zehofer šef CSU i Šulc predsednik SPD.

Velika koalicija je jedina opcija za stabilnu vladu Merkelovoj, i ako ne uspe u njenom formiranju preostaje joj samo da uspostavi manjinsku vladu ili odluči se za nove izbore.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 48 odsto građana očekuje da će Nemačka ponovo dobiti „veliku koaliciju“, iako takav oblik podržava svega 22 procenata.

Trećina građana želi nove izbore, ali samo jedna petina očekuje raspisivanje izbora.

Izvor: Tanjug

Napiši komentar