Macron: Nesporno je da je Evropa u vrijeme kolonijalizma činila zločine

Foto: REUTERS / Ludovic Marin / Pool

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da su evropske zemlje tokom kolonijalizma činile zločine i da to niko ne može da ospori. On je to istakao u govoru na Univerzitetu u Ouagadougouu, glavnom gradu Burkine Faso, pozivajući na “novi odnos” s Afrikom.

“Bilo je grešaka i zločina, velikih stvari i sretnih priča, ali zločini evropske kolonizacije su neporecivi”, rekao je Macron.

“Zajedno ćemo obnoviti ne samo francusko-afrički dijalog nego i projekat naša dva kontinenta, novi odnos koji ćemo uspostaviti na najboljem nivou” između Afrike i Evrope, rekao je.

“Afrika nije ni izgubljena ni spasena, to je centralni kontinent, ovdje se sudaraju svi današnji izazovi”, ocijenio je Macron.

Ponovio je spremnost da pomogne u uspostavi multinacionalnih snaga G5 Sahel za borbu s oružanim grupama.

“Vrijeme je da zaustavimo vjerski ekstremizam”, istakao je Macron, zatraživši od Katara, Turske i Irana da se snažno zauzmu u toj borbi.

Najavio je da će “iznijeti evroafričku inicijativu” za “borbu protiv kriminalnih organizacija i krijumčarskih mreža” koje iskorištavaju migrante iz zemalja južno od Sahare, od kojih su neki pretvoreni u robove.

Macron je obećao i da će Francuska biti “povlašteni partner Afrike” u borbi s klimatskim promjenama, istakavši da “energiju treba učiniti dostupnijom, ali i čistijom”.

Izvor: Agencije

Napiši komentar