Hrvatski poslanik odbio da oda počast Praljku pa dobio prijetnje smrću

Hrvatski saborski zastupnik Goran Beus Richembergh (GLAS) zbog svojih je stavova oko minute ćutanja za Slobodana Praljka u Saboru Hrvatske primio i prijetnje smrću. Sve je prijavio policiji.

Zastupnik GLAS-a odbio je da učestvuje u minuti ćutanja za generala Slobodana Praljka koji je juče u haškoj sudnici popio smrtonosni otrov nakon što mu je sud potvdio prvostepenu presudu od 20 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i ratne zločine tokom rata u BiH.

“Predsjednik Sabora je juče najavio čitanje izjave koju je oblikovao tako kao da se radi o izjavi svih klubova. Ta izjava je tek došla jutros nama, nije uopšte usuglašena. Ona nije, da se razumijemo, jako sporna, tek u nekim detaljima je trebalo konzultirati se, ali ovdje u ovom slučaju radi se o izjavi Predsjednika Sabora, tako da se ne radi o izjavi Hrvatskog sabora u cjelini, tako da nije bitno da li smo bili ili nismo na čitanju i minuti šutnje”, rekao je Beus Richembergh.

“Ovo je najviše zakonodavno tijelo u državi. Dakle ovo je institucija, ovo je kuća prava, vladavine prava i ne smijemo zbog nekih dvostrukih kriterija ili emotivnog naboja, koji je dozvoljen naravno, koji je legitiman, osobito u ovakvim situacijama kad žrtve traže svoj pijetet na svim stranama, zapravo dopustiti da se snize standardi. Dakle, u parlamentu se ne može minutom šutnje odavati počast nekome tko je pravomoćno osuđen ratni zločinac. Formulacija koju je gospodin Jandroković u tom smislu dao je nešto pomirljivija. On je pozvao na minutu šutnje svim žrtvama, a onda je poimenice spomenuo tek jednu. To nije možda korektno i treba tu biti dosljedan”, ističe Beus Richembergh.

Zbog tog stava i objave dan ranije na svom Facebook profilu, Beus Richembergh je primio i ozbiljne prijetnje smrću.

”Hvala svima koji su ostali hladne glave, ma koliko imali vrelo srce, kojima se zdrav razum suprotstavio pokušajima manipulacije njihovim emocijama i koji su podržali čvrst i dosljedan stav GLAS-a da se očuvaju temeljna načela pravne države i vladavine prava kako bi u prvome planu uvijek bili interesi žrtava a ne onih koji su sudjelovali ili bili odgovorni u ratnim zločinima.
Primio sam i stotine ogavnih i primitivnih uvreda. One idu s rizicima obavljanja javne dužnosti i koliko god to bilo teško prihvatiti jer su odraz loše političke kulture spadaju u slobodu izražavanja, slobodu govora. Međutim, otvorene prijetnje smrću proslijedio sam policiji na daljnje postupanje. Oni će valjda utvrditi jesu li ozbiljne ili ne”, napisao je Beus na Facebooku.

Izvor: N1

Napiši komentar