Bitcoin dostigao novu rekordnu vrijednost od 11.000 dolara

Foto: Thomas Trutschel / Photothek via Getty Images

Kriptovaluta Bitkoin je u srijedu zabilježila rekord šestodnevnog rasta, a za 12 sati vrijednost je porasla za 1.000 dolara i dostigla 11.000 dolara! Međutim, kroz samo nekoliko sati vrijednost je pala na 9.500 dolara u Bitstampu, predstavništvu u Luksemburgu.

“Kao što svi iskusni trgovci znaju, sve što tako naglo skoči, još brže i pada“, rekao je marketinški analitičar Džejms Hjuz.

Bitkoin je prvi put zabilježio vrijednost od preko 10.000 dolara u Aziji, prije nego što je 12 sati kasnije dostigao vrijednost od čak 11.000 dolara. S porastom vrijednosti zabilježen je i porast novih korisnika, a u BlockChain se upisalo čak 100.000 novih kupaca i obrt od 19 miliona dolara. Malo ko kupuje bitkoine kako bi ih upotrijebio već kako bi se kockao kada im skoči vrijednost.

Činjenica da bitkoin nudi „izlaz“ iz nacionalnih valuta znači da bi efekti budućih finansijskih kriza mogli da se pogoršaju, mišljenje je Garika Hilemana sa Univerziteta u Kembridžu. Ipak, Džon Knalif, zamjenik guvernera Banke Engleske kaže da bitkoin nije dovoljno veliki kako bi predstavljao rizik po svjetsku ekonomiju.

S druge strane, Džon MekAfi, osnivač istoimenog preduzeća za sajber bezbjednost kaže da će Bitkoin do kraja 2020. godine da vrijedi preko milion dolara!

Izvor: Agencije

Napiši komentar