Bramercu dodijeljeno priznanje “Svjetska ličnost decenije u pravosuđu”

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dodelio je visoko priznanje “Svetska ličnost decenije na području pravosuđa” glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKS) Seržu Bramercu.

Tužilaštvu suda u Hagu pripalo je visoko priznanje za izvanredan doprinos istini, pravdi i pomirenju.

Visoko priznanje “Najbolji šef tužilaštva na Balkanu” dodeljeno je šefici Specijalnog javnog tužilaštva Makedonije Katici Janevoj, dok je visoko priznanje “Najbolje tužilaštvo na Balkanu” dodeljeno Specijalnom javnom tužilaštvu Makedonije.

Priznanja je uručio potpredsednik Savetodavnog odbora IFIMES-a, biši predsednik Ustavnog suda Slovenije Ernest Petrič, koji je naglasio ulogu i značaj Haškog tužilaštva i tužioca Bramerca i ocenio da su oni svojim dosadašnjim radom opravdali osnivanje Haškog suda.

Bramerc je zahvalivši na priznanju naglasio ulogu Tužilaštva i izazove pred kojima se našao pri procesuiranju krivičnih dela ratnog zločina i genocida.

Posebno je istakao saradnju sa žrtvama i dodatni motiv koji su mu žrtve davale da ustraje u ovom teškom, kompleksnom poslu, jer su pojedini nosioci javnih funkcija u regionu sa kojima je Tužilaštvo moralo da saradjuje odmah posle osnivanja Tribunala bili i počinioci ratnih zločina, saopštio je IFIMES.

Bramerc je istakao da se, ipak, moglo puno više uraditi i da bi se to desilo da nije bilo brojnih opstrukcija u celom lancu prilikom istraga pojedinih slučajeva.

On je obećao da će nastaviti rad preko rezidualnog mehanizma IRMCT, a sve u interesu pravde, satisfakcije žrtvama i pomirenja slanjem jasne poruke da će eventualne nove počinitelje zločina u budućnosti stići zaslužena kazna.

Bez suočavanja sa prošlošću, teško se može graditi svetla budućnost, rekao je Bramerc.

Makedonska tužiteljka Janeva je zahvaljujući na priznanju istakla da će joj, pored svakodnevne podrške građana Makedonije, to priznanje biti podstrek i dodatno ohrabrenje za budući rad.

“Ovo priznanje pripada svim zaposlenima, ali i građanima Makedonije, koji su inicirali demokratske promene, a ključ tih promena jeste jačanje i razvijanje institucija pravne države. Građani žele pravnu sigurnost i zaštitu. Upravo je naše delovanje da pored procesuiranja odgovornih za različita krivična dela, koja su nastala na osnovu nezakonitog prisluškivanja građana da vratimo poverenje u pravnu državu”, rekla je Janeva.

Izvor: Beta

Napiši komentar