Studija: Stručnjaci sa Harvarda 75 godina ispitivali šta ljude čini srećnim

Šta jednu osobu čini srećnom tokom života? Na ovo pitanje već decenijama stručnjaci sa Harvarda pokušavaju da dobiju odgovor.

Prije 75 godina započeta je studija o sreći koja je ujedno i najduža ikada sprovedena.

Zadatak istraživača bio je da prate šta je to što je pozitivno uticalo na sreću kod pojedinaca, bez negativnih efekata.

Tokom 74 godina praćeni su životi 724 muškaraca, kako su izlazili na kraj u svim oblastima tokom njihovog života. Njih 60 su još uvijek živi i i dalje učestvuju u istraživanju.

Postoje dvije grupe ispitanika. Prvu su činili studenti druge godine na Harvardu 1938., dok su drugu činila djeca iz jedne od najsiromašnijih oblasti u Bostonu.

Kako bi dobili što preciznije podatke, istraživači su učesnicima slali upitnike, skenirali mozak, uzimali uzorak krvi, proučavali njihovo zdravlje i razgovarali pojedinačno sa svakim.

Tokom vremena riješili su da u istraživanje uključe i njihove bračne partnere i djecu. Revolucionarno istraživanje bilo je prvo te vrste u svijetu i donijelo je neke zapanjujuće rezultate.

Jedno od najvećih otkrića bilo je da dobri odnosi čine ljude srećnijima i zdravijima. Sa druge strane, oni koji su bili nesrećni u vezama više su patili, imali bolove, bili nezadovoljni i vodili nezdrav život.

O rezultatima i fascinantnim detaljima istraživanja govorio je vođa studije psihijatar Robert Waldinger. Naime, u sprovedenim anketama, najčešći odgovori na pitanje šta ljude čini srećnim su da su bogati, poznati ili da vrijedno rade… Međutim, rezultati studije pokrenute prije 75 godina na Harvardu govore nešto drugo…

Izvor: Indy100

Napiši komentar