Financial Times: Brisel zatečen i zabrinut kineskim poslovima u jugoistočnoj Evropi

“Brisel zatečen, dok Kina pruža ruku istoku Evrope”, navodi Fajnenšel tajms u tekstu u kom neimenovani diplomata kaže da se o Samitu 16+1 i te kako priča u EU.

Kako se navodi, postoji zabrinutost da će bliže veze Pekinga sa “siromašnijim nacijama u Evropi” uticati na politiku čitavog bloka.

“Ovakav regionalni pristup nailazi na veliku sumnjičavost, ne samo u Briselu, već i u prijestonicama brojnih članica EU”, rekao je izvor listu pod uslovom anonimnosti.

Drugi visoki diplomata jedne od evropskih zemalja kaže da je ovo samo “vrh ledenog brijega”.

“Samit 16+1 se tiče niza stvari, a neke od njih zadiru i u kompetencije EU ili idu ka novim oblastima u kojima već postoje inicijative između same EU i Kine”, kaže on.

Kako primjećuje list, dok učesnici samita kao što su Mađarska (“otvaranje ka Istoku”), Srbija (“ljepak za veliko prijateljstvo”) ili Poljska (“ogromna šansa”) hvale inicijativu, u Briselu se diplomate plaše da će Kina iskoristiti 16+1 da podriva pravila EU i iskoristi tenzije između Istoka i Zapada unutar samog bloka.

List navodi da se “kineska zvijezda” uzdiže na nebu zemalja na istoku Evrope, među kojima je i Srbija koja je već sklopila velike infrastrukturne poslove sa Kinom.

Kao dvije velike brige za EU izdvajaju se “veći napori da se koristi uticaj u centralnoj i istočnoj Evropi da se utiče na zajedničku evropsku politiku prema Kini”, kao i to što će “neke od zemalja iz 16+1 svoje veze sa Kinom iskoristiti za bolje pregovaračke pozicije u Briselu”.

“Evropske diplomate strahuju da bi takva dinamika mogla da utiče na efikasnost Brisela u često komplikovanim odnosima sa drugim najvećim trgovinskim partnerom. Kina traži garantovane ugovore za svoje kompanije, što je u suprotnosti sa tržišnim pravilima u EU i propisima oko javnih nabavki”, navodi se.

FT podsjeća i na to da su “tenzije već visoke” i da je njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel podigao dosta prašine u Kini izjavom da bi Peking trebalo da “poštuje koncept Evrope” i da će, ukoliko Evropa ne bude imala jedinstvenu strategiju ka Kini, Kina uspjeti da razjedini Evropu”.

Evropa zazire i od poslova koji se sklapaju na samitu 16+1, a FT ističe da postoji više njih, među kojima je mađarski dogovor o željeznici Beograd-Budimpešta, koji su “kontroverzni”. Uglavnom se govori o izostanku tendera i sklapanju dogovora koje EU upravo istražuje kako bi se ustanovilo da li krše pravila Unije.

Konkretno, što se tiče Srbije, FT piše da u Srbiji postoji “podijeljenost u lojalnosti” koju stvaraju primamljivost Kine i pozivi EU.

“Prijetnja evropskim procesom skrininga bi mogla da odbije kineske investicije, koje su Srbiji neophodne da se dovoljno razvije na svom putu ka EU”, naveo je ekonomista i savjetnik Vlade Srbije Vladimir Krulj.

Izvor: Finacial Times

Napiši komentar