Knjigokazi: Vladimir Vuković – Potkresane misli – aforizmi

Aforizam?

Malo riječi savršeno složenih

u borbeni poredak.

***

U vedrini duha

oblači se satira.

***

Pisanje očitava

čitaoca.

Iako mi se po glavi već dugo rađa misao, evo, sazrelo je vrijeme, da u Knjigokazima predstavimo i ukažemo na jednu knjigu aforizama, književne forme koja izgleda tako jednostavna, a u stvari je jako zahtjevna i iziskuje vremena i strpljenja kao kod najboljih juvelira i filigranskih majstora. Valja napomenuti da, iako takva, doživljava pravu ekspanziju na ovim našim prostorima, vjerovatno zato što je detalja za inspiraciju u izobilju i vjerovatno zato što se čini jednostavno izreći mnogo u tih par riječi, i u tom moru aforističara čiji put su u posljednjih par decenija utabali već priznati i poznati pisci kao što su Božo Marić, Vojin Trivunović, Živko Vujić, Miladin Berić, Radenko Kela i mnogi drugi, evo i Vladimir Vuković je učinio značajan korak da nađe svoje mjesto pod zatrpanim aforističarskim nebom.

“Potkresane misli” nisu nastajale stihijski, pisac ih je sistemski bilježio, njegovao, brusio, promišljao, usput, za ličnu satisfakciju pojedine radove slao u eminentne regionalne novine koje se bave književnošću, i vidjevši da ih, uz pohvale, objavljuju, odlučio, praćen logičnim slijedom događaja, i da ih finalizuje ukoričenjem u jednu lijepu i interesantnu knjigu koja svakako zaslužuje Čitačevu pažnju i vrijeme.

Vuković je rođen 1973. godine u Kozjoj Luci kraj Foče u porodici prosvjetnih radnika te je i sam pošao njihovim stopama diplomiravši na odsjeku za učiteljski studij na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, gdje i danas živi i radi. Objavio je par stručnih radova, a ovo mu je prva knjiga aforizama koju je, doslovno prije nekoliko dana, objavila banjalučka izdavačka kuća “Art print”.

Kod nas ima posla za sve.

Uglavnom se bavimo tuđim poslom.

Napiši komentar