Kina i Slovenija ostvaruju ogroman napredak u ekonomskim vezama

Poslovne veze Slovenije i Kine doživjele su značajan progres u proteklih nekoliko godina.

Među zajedničkim projektima dvije zemlje su i Pipistrel, 300 miliona dolara vrijedna fabrika aviona, kao i nedavna akvizicija slovenačke softver kompanije Autfit7 za zapanjujućih milijardu dolara.

Takođe, Slovenija intenzivno na kineskom tržištu promoviše svoje vino.

„Prije nekoliko godina godišnje je izvoz vina vrijedio 100.000 dolara, prošle godine je dostigao 900.000 dolara, dok je samo u prvoj polovini ove godine već 1,2 miliona dolara. Sistematično ulažemo u to tržište i prvi rezultati su već tu“, kaže zamjenik premijera Slovenije Dejan Zidan.

Investicije su dvosmjerna ulica pa se samo nekoliko kilometara od centra Maribora nalazi aerodrom koji je dugo bio potpuno zanemaren. Međutim, to će se uskoro promijeniti jer je kineska SHS grupa ovdje stigla sa velikim planovima o proširenju.

Pista bi trebalo da bude proširena za dodatnih 800 metara što će omogućiti da na njega slijeću i avioni tipa Erbas 330 ili Boing 777. Ideja je da taj aerodrom postane regionalni centar za putnike i kargo saobraćaj do Kine i iz Kine.

Planirano je da radovi na proširenju počnu u 2018. godini i da se kapacitet sa sadašnjih 600.000 putnika godišnje podigne na tri miliona.

Na aerodromu za sada nema redovnog saobraćaja, već samo čarter letove, a na njega slijeću i mali avioni kao i NATO vojni helikopteri.

To međutim nije jedina investicija te kineske kompanije u Maribor. Jedna od njihovih posljednjih akvizicija je TV stanica RTS24, koja u Sloveniji ima nacionalnu frekvenciju. S tim ulaganjem godišnja razmjena Slovenije i Kine dostigla je skoro dvije milijarde dolara.

Izvor: CGTN

Napiši komentar