BBC: Industrija uglja je tihi ubica u BiH

BBC je na svom portalu objavio prilog o zagađenosti vazduha u Bosni i Hercegovini. Kako se navodi, bosansko-hercegovački “tihi ubica“ je industrija uglja.

Nakon što su SAD odlučile da se povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma, EU je predstavila svoje ideje i na putu je da postane lider u smanjenju emisije fosilnih goriva.

Međutim, kako piše BBC, neke zemlje na istoku, koje teže da postanu dio Unije, imaju problem sa nivoom zagađenosti vazduha.

Reporter BBC Navin Kadka posjetio je Bosnu i Hercegovinu, gdje je industrija uglja dovela do visokog stepena zagađenosti vazduha. Kako se navodi, mnogi se okreću nazad uglju s obzirom na to da je on jeftinija alternativa gasu iz Rusije, ali nivo zagađenosti vazduha alarmirao je građane.

“U naselju Dikovići ljudi umiru i niko neće da ostane. To je slika kao u Černobilju. Kad uveče otvorite prozore, čujete kašalj ljudi, čujete kad jauču od bolova“, kaže za BBC Goran Stojak iz Tuzle.

Bosna i Hercegovina je druga zemlja po redu po broju smrti uzorkovanih zagađenošću vazduha, odmah iza Sjeverne Koreje.

Termoelektrana u Tuzli sagori tri miliona tona uglja svake godine, a toksični otpad izbacuje nedaleko od Dikovića, mjesta u kom živi Stojak.

“Zagađenje je toliko jako da se zimi ne mogu otvoriti prozori čak po 10-15 dana. Smrad se toliko osjeti, osjeti se kako ti u grlu čestice udaraju“, dodao je on.

“Zarobljen“ između deponije i termoelektrane, Goran strahuje za zdravlje svoje porodice.

BBC se zbog problema obratio Ministarstvu okoline i turizma, ali su dva intervjua sa ministarkom otkazana u posljednjem minutu.

Izvor: BBC

Napiši komentar