Izložba: Sjećanje na srpskog glumca čija je smrt zatresla Hollywood

Izložba “Sećanje na jednu mladost”, posvećena srpskom glumcu Milošu Miloševiću, u Holivudu poznatom pod umetničkim imenom Miloš Miloš, biće otvorena sutra u 19 sati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Postavka je napravljena zahvaljujući zaostavštini Miloša Miloševića, koju je Kinoteci zaveštala njegova sestra Zorica, a otvaranje će pratiti i projekcije dva filma u kojima je igrao Miloš Milošević – “Rusi dolaze” (The Russians Are Coming, 1965) Normana Džuisona i “Inkubus” (Incubus, 1966) Leslija Stivensa.

“Pre više od pet decenija, krajem januara 1966. godine, Beogradom i njegovom čaršijom prostrujala je vest iz dalekog Holivuda da je mladi srpski glumac Miloš Milošević, u svetskoj prestonici filma poznat pod umetničkim imenom Miloš Miloš, pronađen mrtav u kući slavnog glumca Mikija Runija zajedno s njegovom suprugom. Bila je to zvanična policijska verzija nemilog događaja, koja će se ispostaviti kao više nego sumnjiva. No, kao i svaka uzbudljiva filmska priča, i ova koja je imala tužan kraj, na početku je delovala obećavajuće poput mnogih koje govore o usponu od trnja do zvezda”, piše u svom tekstu povodom izložbe Aleksandar Saša Erdeljanović, direktor Arhiva Kinoteke.

Miloš Milošević rođen je 1941. godine u Knjaževcu. U gimnazijskim danima preselio se u Beograd, gde je upoznao francuskog glumca Alena Delona, koji je tu snimao film “Marko Polo”. Postao je Delonov dubler i telohranitelj i zbog njega se preselio u Pariz. Još u Beogradu je želeo da postane glumac, zbog čega je pohađao i školu glume profesora Jove Putnika u Domu kulture Božidar Adžija.

Zahvaljujući Delonu, pojavio se u nekoliko filmova, a ubrzo se preselio u Holivud. U Americi je počeo da gradi karijeru pod imenom Miloš Miloš. Tamo upoznaje slavnog vunderkinda Holivuda Mikija Runija i njegovu suprugu Barbaru En Tomason (na filmu krajem pedesetih poznatu kao Kerolajn Mičel). Postao je Runijev prijatelj, a kada je glumac otišao na snimanje filma na Filipine, zamolio ga je da mu pripazi na 28-godišnju ženu sa kojom je imao četvoro dece. Između Miloša i Barbare rodila se ljubav, koja je, između ostalog, dovela i do njene brakorazvodne parnice sa Runijem.

Nakon višemesečnih međusobnih tužbi bivših supružnika oko vlasništva nad vilom i starateljstvom nad decom, sve se završilo tragičnim ishodom. Beživotna tela Miloša i Barbare pronađena su 1. februara 1966. u kupatilu njene kuće. Zvanična policijska istraga utvrdila je da je Miloš pištoljem Mikija Runija ubio Barbaru, a zatim i sebe. Sam Miki Runi imao je alibi jer je u to vreme ležao u bolnici. Ipak, slučaj nikada do kraja nije bio razjašnjen, a o Miloševoj smrti kasnije se mnogo pričalo širom Jugoslavije, posebno kada je nesretno stradao i Stevan Marković, koji je bio i Delonov i njegov poznanik. Priče o naručiocima ubistva išle su od Runija, preko Delona, sve do korzikanske mafije. Ipak, telo Miloša Miloševića preneto je u Beograd zahvaljujući Alenu Delonu.

Izložba će biti otvorena do kraja novembra.

Izvor: Danas

Napiši komentar