Veliko priznanje: BiH izabrana za članicu Komiteta za svjetsko nasljeđe UNESCO

Bosna i Hercegovina je danas na 21. plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom nasljeđu, koje se održava u Parizu, prvi put u svojoj istoriji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko nasljeđe Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sistemu UN, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je, između ostalog, nadležno za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine UNESCO.

Izbor u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje za BiH u oblasti zaštite svjetske kulturne i prirodne baštine i izvanredna je prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu je rezultat intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo spoljnih poslova BiH u uskoj saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

Izvor: Agencije

Napiši komentar