Dodik i Izetbegović ponovo dižu tenzije u BiH

Pojačana retorika političkih lidera u Bosni i Hercegovini, ponajprije između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, ponovo se zahuktava. Dodik je ponovio da je Republika Srpska zrela kao jabuka za nezavisnost, a Izetbegović poručio da ne isključuje vojni odgovor na eventualnu akciju otcjepljenja službene Banjaluke.

Milorad Dodik je posljednji put glasao na referendumu 25. septembra 2016. godine. Od tada do danas, najavljivao je još dva, ali je u međuvremenu odustao, nakon povlačenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu, a do institucionalne odluke o nezavisnosti nikada nije ni došlo. Ali, retorika ostaje.

Predsjednik Republike Srpske u najnovijoj izjavi za Večernje novosti kaže da će Republika Srpska kad-tad biti nezavisna država, i to za nezavisnost “zrela kao jabuka”.

“Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Da li će to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima”, poručio je Dodik.

Nije ovo prvi put da Dodik daje ovakve izjave, ali je ovog puta dobio oštar odgovor od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića. U intervjuu za Dojče vele kaže da eventualna nezavisnot Republike Srpske ne može proći bez rata.

“I da će ako proizvedu drugo poluvrijme, to poluvrijeme izgubiti, nadam se politički, a ne vojno. Ne volim ni pričati o tim scenarijima”, rekao je Izetbegović.

Na potpitanje da li je spreman na najgori scenario, Izetbegović je rekao: “Na rat? Jesam”.

Pojačana retorika na relaciji Dodik – Izetbegović mnoge je podsjetila na period u avgustu i septembru 2016. godine, kada je Dodik najavio referendum o Danu Republike Srpske. Tada se, takođe, zveckalo oružjem.

Politčki analitičar Ranko Mavrak ističe da je problem u tome što od provokacije profitiraju i oni koji je lansiraju, i oni koji navodno pokušavaju da je ospore. “I tako se pozicioniraju kao borci za, uslovno rečeno, nacionalnu stvar. No, stvari se mogu oteti kontroli”, upozorava on.

Zbog neprimjerene retorike više puta su reagovali iz američke ambasade u BiH, a vanredno je zasjedao i Savjet za sprovođenje mira. Ovoga puta, američka ambasada podsjeća na ranije izdata saopštenja, u kojima je pozivala lidere da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Izvor: N1

Napiši komentar