Upoznajte gradove džeza, Nju Orleans, Pariz, Havana, Tokio… (Video)

Predstavljamo vam kratak vodič kroz “prijestonice džeza“, gradove koji će oduševiti ljubitelje ovog žanra, a ostale natjerati da ga zavole.

Na prvom mjestu je svjetska prijestonica džeza – Nju Orleans, grad koji slavi džez u svim njegovim oblicima, uključujući soul, gospel i mnoge druge.

Osim što je taj grad mjesto rođenja jednog od najvećih džez muzičara svih vremena – Luja Armstronga, Nju Orleans doslovno živi džez i sasvim je normalno da ga čujete na svakom koraku.

Naravno, ne može se preskočiti ni Njujork. Dovoljno je reći da je u pitanju grad u kom se nalazi neponovljivi Brodvej sa svojim sjajnim mjuziklima.

Džez je u ovom gradu uglavnom odlazio u područje bluza, a poznat je i po velikim bendovima koji su razvili sving.

Poznavaocima džeza svakako na ovoj muzičkoj mapi ne bi promakla ni Havana.

Kad je riječ o Kubi, džez potiče kao mješavina salse, timbe i rumbe, a može se čuti na gotovo svakom koraku. Muzika je za Kubance nešto kao lijek, koji se svakodnevno mora uzimati i to u više doza.

Pariz je svoju džez priču započeo negdje tokom Prvog svjetskog rata, kad ga je lokalno stanovništvo upoznalo preko afroameričkih vojnika.

Po završetku rata, mnogi američki muzičari su odlučili da se trajno nasele u francusku prijestonicu i tada su otvoreni mnogi džez klubovi i barovi od kojih neki uspješno posluju i danas.

Kao što ljubitelji djela Harukija Murakamija vjerovatno znaju, Japanci takođe vole džez.

Kako su ga zavoljeli, nije sasvim jasno, ali se nagađa da je sve počelo dvadesetih godina prošlog vijeka kad su ga slušali američki vojnici na Filipinima.

Ako volite džez, savjet je i preporuka da nikako ne propustite da čujete jedinstveni stil koji je nastao u ovoj divnoj zemlji. Džez klubovi u Tokiju nisu na svakom koraku, ali kada pronađete neki od njih, provešćete se nezaboravno.

Izvor: Dnevnik.rs

Napiši komentar